Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.02.2016.

Skijaška obuka britanskih vojnika na Kopaoniku



U sklopu bilateralne vojne saradnje Srbije i Velike Britanije, grupa oficira i podoficira britanske kopnene vojske ove nedelje na Kopaoniku izvodi obuku u skijanju.

– To je prvi put da kolege iz Velike Britanije skijašku obuku prolaze u Srbiji, za razliku od dosadašnje prakse da borave u Švajcarskoj ili Francuskoj, kaže pukovnik Danijel Stojković iz Komande Kopnene vojske i dodaje da je Vojska Srbije, radi obezbeđivanja potpore u realizaciji obuke, angažovala dva instruktora koji su ujedno i domaćini kolegama iz Velike Britanije.

– To je prilika da razmenimo iskustva u izvođenju ovakve vrste obuke, kaže pukovnik Stojković.

Jedan od britanskih oficira koji borave na Kopaoniku je i Nikola Ilić, rođen u Britaniji, čiji je otac poreklom iz Srpske Krajine. Govoreći o utiscima s Kopaonika, on ističe da su apsolutno zadovoljni uslovima za odvijanje treninga na snegom prekrivenoj planini.

– Svake godine naši oficiri i podoficiri imaju priliku da treniraju skijanje, „kajaking“ ili druge sportove. Kad je reč o skijanju, to smo dosad obavljali u Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj, kaže pukovnik Ilić, koji godinama s porodicom dolazi u Srbiju na skijanje.

– Znam da su ovde odlični uslovi za Vojsku Srbije, pa smo odlučili da ove godine i naši oficiri iz Generalštaba i Uprave za telekomunikacije i informatiku Kopnene vojske, borave na Kopaoniku radi treninga. To je, moram priznati, bila moja ideja i drago mi je da je to još jedan primer dobre saradnje Oružanih snaga Velike Britanije sa Vojskom Srbije, čiji oficiri nam pružaju neophodnu pomoć i instrukcije i predlažu najbolje rute za skijanje, kaže pukovnik britanske kopnene vojske Ilić. On dodaje da su sa sobom poveli i svoje instruktore, koji obuku izvode u tri nivoa – za početnike, za one koji znaju da skijaju, dok je treći nivo „ski turing“, posebna obuka za spuštanje i penjanje na smučkama.

Goste iz Velike Britanije, njih 32, koji su u našu zemlju stigli 20. februara a kući putuju sutra, posetio je na obuci načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba brigadni general Ilija Todorov.  
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA