Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2016.

Унапређење регионалне сарадње у области одбране





Прве билатералне одбрамбене консултације између Републике Србије и Босне и Херцеговине одржане су у Београду, током којих су начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и заменик начелника Сектора за међународну сарадњу пуковник Михајло Вујовић констатовали да је сарадња у области одбране добра и да прати свеукупне билатералне односе две земље.

Обострано је констатовано да је у прошлој години остварен квалитативан и квантитативан напредак у сарадњи, и поред рестриктивних буџетских политика и ограничених финансијских средстава. Саговорници су истакли значај континуитета сусрета на високом нивоу.

Капетан бојног брода Коњиковац информисао је о достигнућима реформе система одбране и активностима Министарства одбране у процесу приступања Европској унији. Представио је сарадњу Р. Србије са НАТО у оквиру Програма Партнерство за мир, уз поштовање војне неутралности, као и ангажовање Војске Србије у мултинационалним операцијама. Покренуо је иницијативу за дефинисање новог формално-правног оквира за сарадњу две земље у области одбране. Посебно је захвалио на одлично организованој посети начелника Генералштаба Војске Србије Босни и Херцеговини, а постигнути договори имплементирани су у планска документа Министарства одбране Републике Србије.

Пуковник Вујовић упознао је са стањем и приоритетима реформе система одбране и процесом усвајања стратегијско-доктринарних докумената. Истакао је значај унапређења регионалне сарадње у борби против све израженијих нових нетрадиционалних и асиметричних претњи. Изразио је задовољство због одличне сарадње између Међународног центра за обуку за операције подршке миру у Бутмиру ~(PSOTC)~ и Центра за мировне операције у Београду. Нагласио је да постоји велики потенцијал и заинтересованост за унапређење сарадње, посебно у областима АБХО и деминирања. Захвалио је за подршку у области војног образовања.
На крају разговора, усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.

Током посете, делегација Министарства одбране Босне и Херцеговине посетила је и Војну академију.