Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.02.2016.

Unapređenje regionalne saradnje u oblasti odbrane





Prve bilateralne odbrambene konsultacije između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine održane su u Beogradu, tokom kojih su načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i zamenik načelnika Sektora za međunarodnu saradnju pukovnik Mihajlo Vujović konstatovali da je saradnja u oblasti odbrane dobra i da prati sveukupne bilateralne odnose dve zemlje.

Obostrano je konstatovano da je u prošloj godini ostvaren kvalitativan i kvantitativan napredak u saradnji, i pored restriktivnih budžetskih politika i ograničenih finansijskih sredstava. Sagovornici su istakli značaj kontinuiteta susreta na visokom nivou.

Kapetan bojnog broda Konjikovac informisao je o dostignućima reforme sistema odbrane i aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Predstavio je saradnju R. Srbije sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir, uz poštovanje vojne neutralnosti, kao i angažovanje Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. Pokrenuo je inicijativu za definisanje novog formalno-pravnog okvira za saradnju dve zemlje u oblasti odbrane. Posebno je zahvalio na odlično organizovanoj poseti načelnika Generalštaba Vojske Srbije Bosni i Hercegovini, a postignuti dogovori implementirani su u planska dokumenta Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Pukovnik Vujović upoznao je sa stanjem i prioritetima reforme sistema odbrane i procesom usvajanja strategijsko-doktrinarnih dokumenata. Istakao je značaj unapređenja regionalne saradnje u borbi protiv sve izraženijih novih netradicionalnih i asimetričnih pretnji. Izrazio je zadovoljstvo zbog odlične saradnje između Međunarodnog centra za obuku za operacije podrške miru u Butmiru ~(PSOTC)~ i Centra za mirovne operacije u Beogradu. Naglasio je da postoji veliki potencijal i zainteresovanost za unapređenje saradnje, posebno u oblastima ABHO i deminiranja. Zahvalio je za podršku u oblasti vojnog obrazovanja.
Na kraju razgovora, usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.

Tokom posete, delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine posetila je i Vojnu akademiju.