Министарство одбране Републике Србије
 
16.02.2016.

Увођење у војну евиденцију



У току фебруара почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1998. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту, а уколико је лице не поседује уверење о држављанству Републике Србије или извод из матичне књиге рођених. Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до краја фебруара, после чега ће бити упућивани појединачни позиви свима који се нису одазвали.

Младићи који живе у иностранству своје право и законску обавезу испуњавају у најближем дипломатско-конзуларном представништву у земљи боравка.

Они који се не одазову позиву за упис у војну евиденцију подлежу прекршајној одговорности по члану 126. Закона о војној, радној и материјалној обавези.

Ако војни обвезници не изврше своју законску обавезу, а то је да буду уведени у војну евиденцију, територијални органи Министарства одбране не могу им издавати потврду – уверење о регулисаној војној обавези, попут одобрења боравка у иностранству или отпуста из држављанства.

За све оне који то желе, после евидентирања, омогућено је добровољно служење војног рока, а касније и напредовање у професионалном саставу Војске Србије. Тиме стичу бројне предности, међу којима је и заснивање сталног радног односа.

Младићи се могу увести у војну евиденцију у свим центрима Министарства одране за локалну самоуправу, сваког радног дана у времену од 09.00 до 14.00 часова.


 Погледајте спот за упис у војну евиденцију


Информације можете добити у центрима Министарства одбране