Министарство одбране Републике Србије
 
21.01.2016.

Билатералне одбрамбене консултације са Израелом



Билатералне одбрамбене консултације са Државом Израел одржане су у Тел Авиву, током којих су начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и шеф Одељења за Европу Бироа за политику одбране Министарства одбране Државе Израел Дима Голуб констатовали да ниво успостављених политичких односа две земље пружа одличну основу за унапређење сарадње у области одбране.

Усаглашавањем текста Меморандума о разумевању у вези са војном, одбрамбеном и одбрамбено-индустријском сарадњом створен је правни оквир за унапређење сарадње у областима од обостраног интереса.

Саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону Блиског истока и Западног Балкана, са акцентом на актуелну миграторну кризу и остале асиметричне безбедносне изазове и претње. Сагласили су се да нови безбедносни изазови намећу неопходност интензивније билатералне сарадње у области одбране.

Министарство одбране Државе Израел опредељено је да се у наредном периоду посебно унапреде војно-војна, војно-медицинска и војно-образовна сарадња са Рeпубликом Србијом пренео је Дима Голуб. Такође, истакнут је значај конкретизације до сада планираних активности војно-економске и сарадње у области одбрамбене индустрије.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је задовољство због прихваћене иницијативе да се у наредном периоду организује сусрет на министарском нивоу, током којег би биле утврђене стратегијске смернице за развој будуће војне сарадње. Он је упознао саговорника са процесом реформе система одбране Републике Србије, ангажовањем у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, као и активностима које Министарство одбране и Војска Србије предузимају у процесу приступања Европској унији.

Током билатералних одбрамбених консултација усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.

Делегацију Министарства одбране Републике Србије примио је и др Хаим Гартнер, директор Архива Меморијалног центра Јад Вашем, у којем се чувају сећања на мученике и хероје Холокауста. Током разговора закључено је да усаглашени споразум о сарадњи Меморијалног центра Јад Вашем са Војним архивом Министарства одбране Републике Србије на најбољи начин осликава добру сарадњу две државе.

photoФОТОГАЛЕРИЈА