Министарство одбране Републике Србије
 
15.01.2016.

Откривена спомен-биста војводе Степе Степановића у Дому Војске Србије



Откривена спомен-биста војводи Степи Степановићу у Дому ВојскеУ оквиру пројекта Медија центра „Одбрана“ – обележавање значајних јубилеја из српске ослободилачке историје и чување сећања на личности које су допринеле напретку војске, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић открио је данас спомен-бисту војводе Степе Степановиће у главном холу Дома Војске Србије, у присуству Његове светости патријарха српског господина Иринеја.

Том приликом, генерал Диковић је истакао да је реч о једном од највећих војсковођа у српској историји и најмаркантнијој личности тога доба.

- Од првог дана када је обукао војничку униформу па све до краја живота увек је био у Откривена спомен-биста војводи Степи Степановићу у Дому Војскеслужби народа, за част и достојанство своје отаџбине. Тешка и богата војничка каријера, крунисана командовањем Другом армијом српске војске од Првог балканског рата па до завршетка Првог светског рата. Креатор прве и велике победе савезника у Првом светском рату, на Церу, трасира путоказ свих слободољубивих који знају шта бране и за шта се боре да могу победити, без обзира на јачину и моћ непријатеља – нагласио је начелник Генералштаба.

Према речима директора Медија центра „Одбрана“ пуковника Стевице С. Карапанџина, име војводе Степе изговарало се са посебним поштовањем. Пуковник Карапанџин је, такође, подсетио да је војвода Степа, као председник Народне одбране у пензионерским данима, један од најзаслужнијих за подизање Ратничког дома, садашњег Дома Војске.

Откривена спомен-биста војводи Степи Степановићу у Дому ВојскеУ наставку свечаности, у присуству Његове светости патријарха српског господина Иринеја промовисано је најновије издање Медија центра „Одбрана“, књига пуковника Стевице С. Карапанџина „Верска служба у Војсци Србије – Утицај на операције Копнене војске“. О књизи су, уз аутора, говорили и рецензенти др Богољуб Шијаковић и пуковник др Раде Славковић.

Патријарх српски Иринеј, након промоције, уручио је пуковнику Карапанџину, у име Светог архијерејског синода, високо одликовање Српске православне цркве Орден светог краља Милутина за вишегодишње несебично залагање на увођењу и унапређењу верске службе и војног свештенства у Војсци Србије, као и на личном Откривена спомен-биста војводи Степи Степановићу у Дому Војскедоприносу за отварање и опремање капеле светог краља Милутина у Дому Војске Србије.

У програму данашње свечаности учествали су и хор „Србски православни појци“, драмски уметници Биљана Ђуровић и Тихомир Арсић.

Патријарх српски Господин Иринеј раније данас освештао је параклис и одслужио прву архијерејску литургију за засполене у Дому Војске Србије и госте. Његовој светости саслуживали су главни војни свештеник Војске Србије Слађан Влајић и архијерејски намесник прота БранкоТопаловић.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА