Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.01.2016.

Otkrivena spomen-bista vojvode Stepe Stepanovića u Domu Vojske Srbije



Otkrivena spomen-bista vojvodi Stepi Stepanoviću u Domu VojskeU okviru projekta Medija centra „Odbrana“ – obeležavanje značajnih jubileja iz srpske oslobodilačke istorije i čuvanje sećanja na ličnosti koje su doprinele napretku vojske, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković otkrio je danas spomen-bistu vojvode Stepe Stepanoviće u glavnom holu Doma Vojske Srbije, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Tom prilikom, general Diković je istakao da je reč o jednom od najvećih vojskovođa u srpskoj istoriji i najmarkantnijoj ličnosti toga doba.

- Od prvog dana kada je obukao vojničku uniformu pa sve do kraja života uvek je bio u Otkrivena spomen-bista vojvodi Stepi Stepanoviću u Domu Vojskeslužbi naroda, za čast i dostojanstvo svoje otadžbine. Teška i bogata vojnička karijera, krunisana komandovanjem Drugom armijom srpske vojske od Prvog balkanskog rata pa do završetka Prvog svetskog rata. Kreator prve i velike pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, na Ceru, trasira putokaz svih slobodoljubivih koji znaju šta brane i za šta se bore da mogu pobediti, bez obzira na jačinu i moć neprijatelja – naglasio je načelnik Generalštaba.

Prema rečima direktora Medija centra „Odbrana“ pukovnika Stevice S. Karapandžina, ime vojvode Stepe izgovaralo se sa posebnim poštovanjem. Pukovnik Karapandžin je, takođe, podsetio da je vojvoda Stepa, kao predsednik Narodne odbrane u penzionerskim danima, jedan od najzaslužnijih za podizanje Ratničkog doma, sadašnjeg Doma Vojske.

Otkrivena spomen-bista vojvodi Stepi Stepanoviću u Domu VojskeU nastavku svečanosti, u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja promovisano je najnovije izdanje Medija centra „Odbrana“, knjiga pukovnika Stevice S. Karapandžina „Verska služba u Vojsci Srbije – Uticaj na operacije Kopnene vojske“. O knjizi su, uz autora, govorili i recenzenti dr Bogoljub Šijaković i pukovnik dr Rade Slavković.

Patrijarh srpski Irinej, nakon promocije, uručio je pukovniku Karapandžinu, u ime Svetog arhijerejskog sinoda, visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden svetog kralja Milutina za višegodišnje nesebično zalaganje na uvođenju i unapređenju verske službe i vojnog sveštenstva u Vojsci Srbije, kao i na ličnom Otkrivena spomen-bista vojvodi Stepi Stepanoviću u Domu Vojskedoprinosu za otvaranje i opremanje kapele svetog kralja Milutina u Domu Vojske Srbije.

U programu današnje svečanosti učestvali su i hor „Srbski pravoslavni pojci“, dramski umetnici Biljana Đurović i Tihomir Arsić.

Patrijarh srpski Gospodin Irinej ranije danas osveštao je paraklis i odslužio prvu arhijerejsku liturgiju za zaspolene u Domu Vojske Srbije i goste. Njegovoj svetosti sasluživali su glavni vojni sveštenik Vojske Srbije Slađan Vlajić i arhijerejski namesnik prota BrankoTopalović.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA