Министарство одбране Републике Србије
 
07.01.2016.

Божић на бази Боранцe



Официри, подофицири и војници Прве бригаде Копнене војске овогодишњи Божић по јулијанском календару проводе радно на пословима обезбеђења административне линије и контроли Копнене зоне безбедности у Одсеку Север.

Њих су у бази „Боранце“ обишли министар одбране Братислав Гашић у пратњи начелника Управе за обуку и доктрину ГШ бригадног генерала Маринка Павловића, заменика команданта Копнене војске генерал-мајора Желимира Глишовића и команданта Прве бригаде Копнене војске бригадног генерала Жељка Петровића.

Министар Гашић изразио је задовољство што је у прилици да Божић, који се традиционално проводи са породицом и најближима, проведе са припадницима Војске Србије који су на задатку у Копненој зони безбедности.

Оцењујући безбедносну ситуацију у Копненој зони безбедности дуж административне линије, министар Гашић је истакао да је Војска Србије, не само сада, већ и у времену које је било иза нас, увек апсолутно спремна.

База „Боранце“, смештена је у близини копаоничких села Блажево и Витоше, а војницама са севера земље који су на тој бази поверено је 30 километара административне линије, почев од Панчићевог врха па до врха Пилатовице. „Боранце“ је једна од бројних база у којима су ангажовани припадници Војске Србије који заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова обезбеђују административну линију према КиМ.

Копнена зона безбедности (КЗБ) протеже се дуж административне линије Републике Србије с аутономном покрајином Косовом и Метохијом (КиМ), чија је укупна дужина 382 километра а ширина 5 километара. Подељена је на секторе А (од државне границе с Републиком Црном Гором до рејона између база Војске Србије „Мрче“ и „Трмка“), Б (од рејона између база ВС „Мрче“ и „Трмка“ до рејона између база ВС „Караула“ и „Трстена“) и Б1 (од рејона између база ВС „Караула“ и „Трстена“ до државне границе с Републиком Македонијом).
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА