Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.01.2016.

Božić na bazi Borance



Oficiri, podoficiri i vojnici Prve brigade Kopnene vojske ovogodišnji Božić po julijanskom kalendaru provode radno na poslovima obezbeđenja administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti u Odseku Sever.

Njih su u bazi „Borance“ obišli ministar odbrane Bratislav Gašić u pratnji načelnika Uprave za obuku i doktrinu GŠ brigadnog generala Marinka Pavlovića, zamenika komandanta Kopnene vojske general-majora Želimira Glišovića i komandanta Prve brigade Kopnene vojske brigadnog generala Željka Petrovića.

Ministar Gašić izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da Božić, koji se tradicionalno provodi sa porodicom i najbližima, provede sa pripadnicima Vojske Srbije koji su na zadatku u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Ocenjujući bezbednosnu situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije, ministar Gašić je istakao da je Vojska Srbije, ne samo sada, već i u vremenu koje je bilo iza nas, uvek apsolutno spremna.

Baza „Borance“, smeštena je u blizini kopaoničkih sela Blaževo i Vitoše, a vojnicama sa severa zemlje koji su na toj bazi povereno je 30 kilometara administrativne linije, počev od Pančićevog vrha pa do vrha Pilatovice. „Borance“ je jedna od brojnih baza u kojima su angažovani pripadnici Vojske Srbije koji zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova obezbeđuju administrativnu liniju prema KiM.

Kopnena zona bezbednosti (KZB) proteže se duž administrativne linije Republike Srbije s autonomnom pokrajinom Kosovom i Metohijom (KiM), čija je ukupna dužina 382 kilometra a širina 5 kilometara. Podeljena je na sektore A (od državne granice s Republikom Crnom Gorom do rejona između baza Vojske Srbije „Mrče“ i „Trmka“), B (od rejona između baza VS „Mrče“ i „Trmka“ do rejona između baza VS „Karaula“ i „Trstena“) i B1 (od rejona između baza VS „Karaula“ i „Trstena“ do državne granice s Republikom Makedonijom).
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA