Министарство одбране Републике Србије
 
07.01.2016.

Божићна литија у касарни



У касарни „Бањица-2” јуче је свечано обележен Бадњи дан у Београду. Том приликом освештан је бадњак, а онда извршено налагање бадњака. Освештавању и налагању је претходила божићна литија, која се први пут организује у тој касарни. Литији су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, а учествовали су запослени припадници Министарства одбране и Војске Србије који раде у тој касарни. Бадњак је носио командант касарне пуковник Милутин Матовић.

Након налагања бадњака присутнима се обратио се пригодном беседом професор Богословског факултета протојереј ставрофор Драгомир Сандо. Он је рекао је да данашњи дан није обичан дан и обичан празник и да то никада није био у историји хришћанске цркве, јер је уносио нескривену радост. Истакао је да се, такође, на овај дан дешавало нешто најсудбоносније у српском народу, „када су непријатељи знали празник и смисао овога дана и онда су насртали на најзверскији начин”.

„Управо на Божић и пред Божић на Бадњак и окупљања наша, гајила се и рађала се слободарска мисао за она времена која ће касније уследити, као што је то бивало кроз наредне месеце у историји рода нашега”, рекао је протојереј ставрофор Сандо.

Главни војни свештеник мајор Слађан Влајић је потом поручио присутнима да данашњи дан у њихова срца и душе унесе Христа и да се „он изнова и увек рађа у њима”.

Након пригодног послужења војни свештеници су учесницима литије уручили бадњак, џепни календар и икону, коју им је даривао владика Шумадијски и војни господин Јован.

Тај свечани догађај организовала је Управа за људске ресурсе Генералштаба, а Бадњи дан се на сличан начин прославља и у другим касарнама Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА