Министарство одбране Републике Србије
 
21.12.2015.

Отворена изложба „Ужичани у врху власти Србије и Југославије 1815 – 2015“У Атријуму Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба „Ужичани у врху власти Србије и Југославије 1815 – 2015“ коју је приредио Медија центар „Одбрана“ у сарадњи са Историјских архивом Ужица и Удружењем Ужичана у Београду.

Отварању изложбе присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, песник Љубивоје Ршумовић и многобројни гости.
У име домаћина, присутнима се обратио директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин који је подсетио да су знаменити Ужичани стварали историју не само Ужица и Златиборског краја, већ и читаве земље.

– Свако од нас треба да тежи очувању историјске свести и да као народ не дозволимо да наша историја буде заборављена, рекао је пуковник Карапанџин, наглашавајући да је управо зато Дом Војске Србије, као установа која негује традицију, културу и духовност, увек спреман да учествује у организацији догађаја који широј јавности представљају мало познате детаље из богате српске историје.

Председник Удружења Ужичана у Београду др Милош Туцовић истакао је да изложба говори о Ужичанима који су током 200 година обављали најодговорније дужности у држави, а о којима се мало или недовољно зна.
– На изложби су равноправно представљене историјске личности и оне које историја није сасвим препознала или су још увек млади за њу, рекао је Туцовић истићући да међу њима има кнезова, председника државе, министара и генерала.

О изложби су говорили и директор Историјског архива Ужице Жељко Мирковић и њен аутор др Александар Савић, док је јединствену поставку о најзначајнијим суграђанима у последњих 200 година отворио градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Изложба обухвата хронолошки преглед учешћа 61 личности из Ужица и некадашњег Ужичког, данас Златиборског округа, који су били на најодговорнијим дужностима у држави. Личности су представљене фотографијама, биографијом и одабраним документима који илуструју њихову политичку делатност.

Материјал коришћен за изложбу прикупљан је две године у Архиву Србије, Архиву Југославије, Војном архиву, Музеју у Пријепољу, Народном музеју у Ужицу, Народној библиотеци уУжицу, Историјском архиву у Ужицу, приватним збиркама као и личним доприносом појединих министара и политичких функционера.
Сви заинтересовани могу погледати изложбу до 29. децембра 2015. године од 11 до 19 часова у Малој галерији Дома Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА