Министарство одбране Републике Србије
 
03.12.2015.

Генерал Лазаревић стигао из ХагаМинистар одбране Братислав Гашић и министар правде Никола Селаковић допратили су данас владиним авионом генерала Владимира Лазаревића из Хага на нишки аеродром. Генерала Лазаревића су на нишком аеродрому дочекали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, начелник ГШ ВС генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, владика рашко-призренски Теодосије, градоначелник Ниша Зоран Перишић, начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић, други званичници из врха државе војске и цркве, родбина и неколико стотина пријатеља и сабораца.

„Војска Србије води рачуна о свим својим официрима, подофицирима и наравно о свим својим генералима. Генерала Лазаревића воли народ Србије и Војска Србије. Мало људи зна да се тактика генерала Лазаревића примењује и изучава у америчким војним школама. Ту смо данас са њим и његовом породицом да му пружимо подршку и искажемо поштовање за оно што је оставио Војсци Србије", рекао је министар одбране Братислав Гашић.

Министар правде Никола Селаковић је истакао да је Министарство правде, чији је министар отпратио генерала Лазаревића у Хаг, имало не само дужност, већ и велику част да врати нашег генерала у Србију, док је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао да је данас Србија показала колико јој је стало и да није заборавила на оне који су је одбранили и бранили. Он се захвалио породици која је очувала генерала свих ових година и генералу Лазаревићу што је тако високо чувао заставу Србије.

Генерал Владимир Лазаревић је изразио захвалност свим државним органима који су од 2005. године до данас настојали да му пруже помоћ сходно условима, пре свега, у смислу животног опстанка и очувања здравља, а затим је поздравио и све оне који су на било који начин били део његове одбране и свима који су у својим молитвама били са њим.

„ Прошло је десет година живота и слободе отетих од мене и моје породице – рекао је генерал Лазаревић - У Хашком трибуналу нисам осуђен ни за једно конкретно недело моје или било ког припадника Приштинског корпуса, преко 70 хиљада бораца, већ зато што сам наводно помогао тројици оптужених из мог предмета у протеривању албанског становништва и то без иједног доказа ван разумне сумње, како они кажу. Стајао сам усправно пред хашким судијама и тужиоцима, правдом и истином, смеран пред богом и свим погинулим саборцима и жртвама тог проклетог рата. Претекао сам и ово хашко губилиште дубоко уверен у немерљиву вредност жртвовања за слободу своје земље, у славу предака и на част потомака. А данас, поштујем прошлост, нисам задовољан садашњошћу, надам се будућности“.

Генерал Владимир Лазаревић је добровољно отишао у Хаг у фебруару 2005.године и тамо је четири године касније осуђен на 15 година затвора, али му је после жалбе казна смањена на 14 година затвора. Лазаревић је у хашком затвору провео више од десет година.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА