Министарство одбране Републике Србије
 
20.08.2015.

Министар Гашић и амбасадор Кирби у Бујановцу и Прешеву



Министар одбране и амбасадор САД у Бујановцу и ПрешевуМинистар одбране Братислав Гашић и амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби присуствовали су данас завршетку заједничког пројекта Војске Србије и Националне гарде Охајо „Хуманитарна асистенција“ у Бујановцу и обишли Прихватни центар за мигранте у Прешеву.

Српски војници и амерички гардисти су у периоду од 3. до 20. августа реализовали пројекат обимне реконструкције Предшколске установе „Наша радост“ и Школе за основно музичко образовање. Отварању реновираних објеката присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, изасланик одбране САД у Републици Србији пуковник Тафт Блекбурн, председник општине Бујановац Нагип Арифи и други званичници.

Министар одбране Братислав Гашић је захвалио амбасади САД за уложена средства за материјале и припадницима Националне гарде Охајо зато што су заједно са припадницима Војске Србије радили на реновирању објеката.

Министар одбране и амбасадор САД у Бујановцу и Прешеву- Ово је само једна од планираних 132 активности које раде Војска Србије и оружане снаге САД. То је и својеврсна припрема инжињеријских јединица Војске Србије да већ 2018. или 2019. године учествују у мировним мисијама на одређеним просторима у свету где то буде било потребно - рекао је министар Гашић.

Амбасадор Кирби је истакао да је Европска команда оружаних снага САД обезбедила 130 хиљада долара за пројекат и да су припадници Војске Србије и Националне гарде Охајо учинили све да се пројекат успешно реализује.

- Ово је пример тимског рада, онога што заједно могу да учине Србија и САД. Нарочито ме радује да ова два пројекта омогућавају младим људима и деци да имају користи и да смо значајно помогли локалној заједници у Бујановцу. Пуно тога ћемо још радити са Војском Србије - истакао је амбасадор Кирби.

Током боравка у Бујановцу, министар одбране Братислав Гашић и амбасадор Мајкл Кирби су разговарали са председником општине Бујановац Нагипом Арифијем. Министар одбране је, том приликом, обећао да ће Војска Србије обезбедити цистерне за воду општини Бујановац и тако помоћи да се превазиђе тешка ситуација око водоснабдевања због повећаног броја миграната.

Пројекат „Хуманитарна асистенција“ реализован је по плану билатералне војне сарадње Војске Србије и Европске команде оружаних снага САД. Војска Србије и Национална гарда Охајо ангажовала су по четрдесет припадника, док је општина Бујановац преузела на себе део логистичких послова.

Министар одбране и амбасадор САД у Бујановцу и ПрешевуМинистар Гашић и амбасадор Кирби су у наставку посете југу Србије обишли Прихватни центар за мигранте у Прешеву. Они су се упознали са условима у којима мигранти бораве, разговарали са њима и детаљно сагледали проблеме са којима се сусрећу. Мигранти су истакли да, за разлику од свих земаља кроз које су прошли, у Србији добијају пуну пажњу, максимално коректан и хуман однос и велику помоћ од људи који су у непосредном контакту са њима.

- На овом задатку се види тимски рад свих министарстава Владе Републике Србије, а МУП и Војска Србије раде 24 сата дневно и брину о свим аспектима безбедности грађана Републике Србије и миграната“, рекао је у Прешеву министар одбране.

Амбасадор САД Кирби је нагласио да традиција добродошлице постоји дуго у Србији и да му је драго што се она исказала и у ситуацији са мигрантима.

Министар одбране и амбасадор САД у Бујановцу и ПрешевуУ одговору на питања новинара о коментарима из Европске уније на вежбу Војске Србије и оружаних снага Руске федерације, министар одбране Братислав Гашић је рекао: „Неко је себи дозволио да се огради од питања ћирилице и мањинских права у Хрватској, а да нешто што је планирано још 2014. године одједном постаје јако значајно питање. Војска Србије има са преко 60 земаља света потписане уговоре о билатералној војној сарадњи, она је неутрална и гради добре односе са великим бројем земаља, а поготово са четири стуба наше спољне политике - САД, Кином, Русијом и Европском унијом“.

На исто питање се осврнуо и амбасадор САД Мајкл Кирби и том приликом истакао; „ Задовољни смо што имамо заједничке вежбе са Војском Србије, урадили смо много тога на бази „Југ“ и помогли јединицама Војске Србије да учествују у мировним мисијама. Србија је слободна и може да сарађује са ким год мисли да треба да сарађује“.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА