Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.08.2015.

Ministar Gašić i ambasador Kirbi u Bujanovcu i Preševu



Ministar odbrane i ambasador SAD u Bujanovcu i PreševuMinistar odbrane Bratislav Gašić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi prisustvovali su danas završetku zajedničkog projekta Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo „Humanitarna asistencija“ u Bujanovcu i obišli Prihvatni centar za migrante u Preševu.

Srpski vojnici i američki gardisti su u periodu od 3. do 20. avgusta realizovali projekat obimne rekonstrukcije Predškolske ustanove „Naša radost“ i Škole za osnovno muzičko obrazovanje. Otvaranju renoviranih objekata prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, izaslanik odbrane SAD u Republici Srbiji pukovnik Taft Blekburn, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i drugi zvaničnici.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je zahvalio ambasadi SAD za uložena sredstva za materijale i pripadnicima Nacionalne garde Ohajo zato što su zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije radili na renoviranju objekata.

Ministar odbrane i ambasador SAD u Bujanovcu i Preševu- Ovo je samo jedna od planiranih 132 aktivnosti koje rade Vojska Srbije i oružane snage SAD. To je i svojevrsna priprema inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije da već 2018. ili 2019. godine učestvuju u mirovnim misijama na određenim prostorima u svetu gde to bude bilo potrebno - rekao je ministar Gašić.

Ambasador Kirbi je istakao da je Evropska komanda oružanih snaga SAD obezbedila 130 hiljada dolara za projekat i da su pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo učinili sve da se projekat uspešno realizuje.

- Ovo je primer timskog rada, onoga što zajedno mogu da učine Srbija i SAD. Naročito me raduje da ova dva projekta omogućavaju mladim ljudima i deci da imaju koristi i da smo značajno pomogli lokalnoj zajednici u Bujanovcu. Puno toga ćemo još raditi sa Vojskom Srbije - istakao je ambasador Kirbi.

Tokom boravka u Bujanovcu, ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasador Majkl Kirbi su razgovarali sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem. Ministar odbrane je, tom prilikom, obećao da će Vojska Srbije obezbediti cisterne za vodu opštini Bujanovac i tako pomoći da se prevaziđe teška situacija oko vodosnabdevanja zbog povećanog broja migranata.

Projekat „Humanitarna asistencija“ realizovan je po planu bilateralne vojne saradnje Vojske Srbije i Evropske komande oružanih snaga SAD. Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohajo angažovala su po četrdeset pripadnika, dok je opština Bujanovac preuzela na sebe deo logističkih poslova.

Ministar odbrane i ambasador SAD u Bujanovcu i PreševuMinistar Gašić i ambasador Kirbi su u nastavku posete jugu Srbije obišli Prihvatni centar za migrante u Preševu. Oni su se upoznali sa uslovima u kojima migranti borave, razgovarali sa njima i detaljno sagledali probleme sa kojima se susreću. Migranti su istakli da, za razliku od svih zemalja kroz koje su prošli, u Srbiji dobijaju punu pažnju, maksimalno korektan i human odnos i veliku pomoć od ljudi koji su u neposrednom kontaktu sa njima.

- Na ovom zadatku se vidi timski rad svih ministarstava Vlade Republike Srbije, a MUP i Vojska Srbije rade 24 sata dnevno i brinu o svim aspektima bezbednosti građana Republike Srbije i migranata“, rekao je u Preševu ministar odbrane.

Ambasador SAD Kirbi je naglasio da tradicija dobrodošlice postoji dugo u Srbiji i da mu je drago što se ona iskazala i u situaciji sa migrantima.

Ministar odbrane i ambasador SAD u Bujanovcu i PreševuU odgovoru na pitanja novinara o komentarima iz Evropske unije na vežbu Vojske Srbije i oružanih snaga Ruske federacije, ministar odbrane Bratislav Gašić je rekao: „Neko je sebi dozvolio da se ogradi od pitanja ćirilice i manjinskih prava u Hrvatskoj, a da nešto što je planirano još 2014. godine odjednom postaje jako značajno pitanje. Vojska Srbije ima sa preko 60 zemalja sveta potpisane ugovore o bilateralnoj vojnoj saradnji, ona je neutralna i gradi dobre odnose sa velikim brojem zemalja, a pogotovo sa četiri stuba naše spoljne politike - SAD, Kinom, Rusijom i Evropskom unijom“.

Na isto pitanje se osvrnuo i ambasador SAD Majkl Kirbi i tom prilikom istakao; „ Zadovoljni smo što imamo zajedničke vežbe sa Vojskom Srbije, uradili smo mnogo toga na bazi „Jug“ i pomogli jedinicama Vojske Srbije da učestvuju u mirovnim misijama. Srbija je slobodna i može da sarađuje sa kim god misli da treba da sarađuje“.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA