Министарство одбране Републике Србије
 
24.04.2015.

Гардисти спремни за МосквуПрипадници Гарде, једне од најелтинијих јединица наше војске, врше последње припреме пред одлазак у Москву, где ће са око 15 хиљада руских војника 9. маја у част победе над фашизмом у Другом светском рату продефиловати Црвеним тргом.

Дефиле ешелона руске војске осим српских војника, „појачаће“ и подешелони из више земаља које су пре седам деценија учествовале у антифашистичкој борби.

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић присуствовао је данашњим финалним припремама гардиста пред одлазак у Москву. Одабрани гардисти одсечан стројев корак демонстрирали су пред будним оком начелника Генералштаба, који је изразио задовољство степеном припремљености девојака и момака који ће представљати српску војску на Црвеном тргу, подсетивши их да две недеље које ће провести у престоници Руске Федерације искористе како би своју форму довели до савршенства. Он је подстројене гардисте подсетио да је на њима да част која им је указана и оправдају, јер „им данас завиде и радо би били на њиховом месту“.

Пожелевши им срећан пут у Москву, генерал Диковић истакао је уверење да ће гардисти и овај пут постављен задатак испунити на највишем могућем нивоу.

Командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић изразио је велику захвалност што је управо јединици којом он командује припала част да представља Војску Србије и Републику Србију на обележавању велике годишњице победе над фашизмом. Он је оценио да су досадашње припреме текле према плану и да је Гарда спремна за московску параду.

Одабир кандидата није био нимало лак посао за претпостављене. Било је много више оних који својим квалификацијама испуњавају тај услов, а пут Москве могло је да крене само 75 војника. Национални ешелон Војске Србије на паради у Русији наступаће у препознатљивој плавој гардијској униформи и носиће полуаутоматску пушку М55/66, односно униформу и наоружање са којим „плави“ строј дочекује највише домаће и стране државнике. Двонедељне припреме, којима је руководио командант гардијског батаљона потпуковник Владимир Вукајловић, одвијале су се паралелно са припремама за прославу Дана Војске у Такову.

У новијој историји, Војска Србије учествовала је на војним парадама у Либији и Француској, а у Русији ће Гарда први пут и у свету показати жене у свом строју, јер пут Црвеног трга крећу и две даме. Осим 75 гардиста, у Русију иде по један припадник Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Команде за обуку на челу са командантом Гардијског батаљона потпуковником Владимиром Вукајловићем.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.Гардисти спремни за Москву | FLV
Изјава генерала Тодоровићa  | FLV
Изјава потпуковника Вукајловића | FLV
Изјава поручника Александре Мишић | FLV