Министарство одбране Републике Србије
 
23.03.2015.

Премијера филмаУ Великој дворани центра „Сава“ вечерас је премијерно приказан играни филм Радоша Бајића „За краља и отаџбину“. У предворју Велике сале пре почетка пројекције Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ као увертиру у филм свирао је музику која се поклапа са временским оквирима главне радње: Марш на Дрину, Тамо далеко, Српски валцер...

Свечаној премијери присуствовао је Његова екселенција принц Александар Карађорђевић са супругом принцезом Катарином Карађорђевић. У публици су такође били начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, припадници Министарства одбране и Војске Србије и многобројни гости.

Пре почетка филм водитељка програма Нела Михајловић прочитала је стихове песме „Ми знамо судбу“ Алексе Шантића и најавила филм. Прича прати судбину подофицира војске Краљевине Југославије Милисава Јањића, који је постао посилни пуковника Драгољуба Драже Михаиловића. Након рата Милисав је емигрирао у САД, као и већина официра, припадника и симпатизера Равногорског покрета. Филм је, како стоји у најави, посвећен управо њима. Главне улоге играју Ненад Окановић, Небојша Глоговац, Марко Николић и Неда Арнерић. По завршетку пројекције, глумци, филмски радници и аутори овог остварења поклонили су се публици.

Престолонаследник принц Александар Карађорђевић после пројекције уручио је Орден Круне редитељу и сценаристи филма Радошу Бајићу.

- Веома сам срећан и поносан што је премијера филма „За краља и отаџбину“ изазвала оволику пажњу јавности. Историју нико не може да избрише. Сигуран сам да ће овај филм допринети даљем расветљавању новије српске историје, рекао је принц Александар.

Након вечерашње премијерне пројекције филм ће се приказивати у биоскопима широм Србије.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.Премијера филма --- Уводни концерт УА ,,Станислав Бинички,, | FLV
Пројекција филма ,,За краља и отаџбину,, | FLV