Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2015.

Premijera filma



U Velikoj dvorani centra „Sava“ večeras je premijerno prikazan igrani film Radoša Bajića „Za kralja i otadžbinu“. U predvorju Velike sale pre početka projekcije Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ kao uvertiru u film svirao je muziku koja se poklapa sa vremenskim okvirima glavne radnje: Marš na Drinu, Tamo daleko, Srpski valcer...

Svečanoj premijeri prisustvovao je Njegova ekselencija princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom Karađorđević. U publici su takođe bili načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojni gosti.

Pre početka film voditeljka programa Nela Mihajlović pročitala je stihove pesme „Mi znamo sudbu“ Alekse Šantića i najavila film. Priča prati sudbinu podoficira vojske Kraljevine Jugoslavije Milisava Janjića, koji je postao posilni pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića. Nakon rata Milisav je emigrirao u SAD, kao i većina oficira, pripadnika i simpatizera Ravnogorskog pokreta. Film je, kako stoji u najavi, posvećen upravo njima. Glavne uloge igraju Nenad Okanović, Nebojša Glogovac, Marko Nikolić i Neda Arnerić. Po završetku projekcije, glumci, filmski radnici i autori ovog ostvarenja poklonili su se publici.

Prestolonaslednik princ Aleksandar Karađorđević posle projekcije uručio je Orden Krune reditelju i scenaristi filma Radošu Bajiću.

- Veoma sam srećan i ponosan što je premijera filma „Za kralja i otadžbinu“ izazvala ovoliku pažnju javnosti. Istoriju niko ne može da izbriše. Siguran sam da će ovaj film doprineti daljem rasvetljavanju novije srpske istorije, rekao je princ Aleksandar.

Nakon večerašnje premijerne projekcije film će se prikazivati u bioskopima širom Srbije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Премијера филма --- Уводни концерт УА ,,Станислав Бинички,, | FLV
Пројекција филма ,,За краља и отаџбину,, | FLV