Министарство одбране Републике Србије
 
20.03.2015.

Потписан План билатералне војне сарадње са Руском Федерацијом



Начелник Управе за међународу војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац разговарао је данас са изаслаником одбране Руске Федерације у Београду пуковником Валеријем Игоревичем Волковим.

Потписан План билатералне војне сарадње са Руском Федерацијом Обострано је истакнуто задовољство оствареним континуитетом размена посета високог нивоа у протеклом периоду, што само потврђује одличне односе успостављене на нивоу стратешког партнерства. У том смислу, потврђено је учешће министра одбране Братислава Гашића на предстојећој 4. Московској конференцији о међународној безбедности, у априлу ове године.

Изражена је захвалност на подршци коју Руска Федерација пружа територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и напорима да се проблеми на простору Косова и Метохије решавају мирним путем, кроз дијалог свих заинтересованих страна.

Капетан бојног брода Коњиковац посебно је нагласио да Србија остаје привржена концепту војне неутралности и да ће и убудуће равноправно сарађивати са партнерима и на Истоку и на Западу, на бази партнерских односа и међусобног уважавања.

Још једном је исказан принципијелан став Републике Србије о поштовању територијалног интегритета свих чланица Уједињених нација. Такође, изражено је убеђење да дијалог заинтересованих страна представља најбоље решење за превазилажење свих спорова и проблема. Србија ће, током овогодишњег председвања ОЕБС-ом, на транспарентан, непристрасан и објективан начин усмеравати активности организације, како би дорпинела успостављању и одржавању мира на глобалном плану.

Саговорници су се сагласили да је сарадња у области одбране достигла висок ниво општих и политичких билатералних односа. Као тежишне области сарадње профилисали су се војно-војна, војно-образовна, војно-медицинска и војно-техничка сарадња. Констатовано је да у наредном периоду треба пронаћи модалитете за квалитативно унапређење сарадње, у обостраном интересу.

На крају разговора потписан је План билатералне војне сарадње за 2015. годину.