Министарство одбране Републике Србије
 
17.03.2015.

Потписан План билатералне војне сарадње са Републиком Кипар



Прве билатералне одбрамбене консултације између министарстава одбране Републике Србије и Републике Кипар одржане су од 15. до 17. марта у Београду. Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Одељења за политику одбране и међународних послова у Министарству одбране Републике Кипар потпуковник Константинос Фотиу, у отвореном дијалогу, разменили су мишљења о актуелним војно-безбедносним питањима, анализирали сарадњу у области одбране и размотрили начине за њено унапређење. Обострано је истакнута потреба континуитета посета високог нивоа.

Прве билатералне одбрамбене консултације са Републиком Кипар Капетан бојног брода Коњиковац упознао је саговорника о процесу приступања Србије Европској унији. Захвалио је на подршци коју Република Кипар пружа Србији по питању очувања територијалног интегритета Косова и Метохије, као и на односу према припадницима Војске Србије ангажованих у мировној мисији ~UNIFCYP~ на Кипру.

Он је информисао саговорника о досадашњим достигнућима реформе система одбране Републике Србије, приоритетима током председавања ОЕБС-ом и актуелном учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама.

Начелник Управе за међународну војну сарадњу је представио капацитете Војне и Војномедицинске академије, партнерског центра ЦУК АБХО у Крушевцу и базе „Југ“, као и могућности за унапређење војно-економске сарадње. Он се сагласио са саговорником о потреби континуитета посета високог нивоа.

Потпуковник Фотиу предложио је да се садржај и интензитет сарадње у области одбране прилагођавају актуелном тренутку и потребама два система одбране. Он је поновио принципијелну подршку Републици Србији по питању Косова и Метохије и захвалио за изузетно професионалан однос припадника Војске Србије који се налазе у мултинационалној операцији на Кипру. Нарочиту пажњу кипарска страна посветиће разматрању могућности успостављања војнообразовне сарадње, сарадње специјалних јединица и размене богатог искуства две војске.

На крају разговора потписан је План билатералне војне сарадње између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Републике Кипар за 2015. годину.