Министарство одбране Републике Србије
 
20.09.2014.

Војска помаже грађанима у источној Србији



Више од 500 припадника Војске Србије трећи дан без престанка помаже грађанима источне Србије чија су се домаћинства почетком недеље нашла пред налетом катастрофалних поплава. Текију и село Бољетин где су бујичне воде опустошиле стотине кућа данас су обишли заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић и командант Кризног штаба за угрожена подручја у општинама Кладово и Мајданпек генерал-мајор Милосав Симовић. Војска се тренутно ангажује у Текији, Бољетину, Казанском потоку и Милутиновцу где ће у највероватније у понедељак, ако услови дозволе, бити постављен мост „Бејли“.

Војници и старешине из састава више јединица Копнене војске и Команде за обуку са инжињеријским машинама, камионима и алатом уз помоћ становништва оспособљавају саобраћајнице, извлаче муљ и наносе из кућа и подрума, и сакупљају покућство, пољопривредну механизацију и возила које је бујица однела.

У селу Бољетин и Текији последице разарања које је у понедељак ујутру нанела набујала Бољетинска река за само неколико минута су застрашујуће. Према речима мештана, срећа у несрећи била је то што се катастрофа догодила у току дана, када су мештани били будни.

- Да се ово догодило у току ноћи, ко зна колико би људи погинуло. Вода је за десет минута прекрила читаво село. Носила је аутомобиле, стоку, машине... Мени је однела неколико ари плаца и објекте који су ту били – каже Лазар Ђорђевић, власник продавнице у центру Бољетина.

Мештани Бољетина нису крили ни сузе ни радост, јер су многи од њих изгубили скоро све што имају за само неколико минута, али им је драго што је војска дошла ту спремна да помогне.

Иван Николић који је у општини Мајданпек задужен за отклањање последица поплава које су тај крај погодиле у августу, каже да је Војска помогла у року од пола сата.

- Радна група Војске Србије која од 1. септембра ради на отклањању последица поплава у Казанском потоку, недалеко од Бољетина, прва је притекла у помоћ када је вода надошла. Капетан Срећко Виденовић дошао на лице места, заобилазним путем јер је саобраћајница била пресечена и успео да из поплављене школе извуче учитељицу, учитеља и четворо ђака. То је херојски гест. – каже Николић.

Потпуковник Драган Миленков, члан Кризног штаба каже да је ангажовање професионалних војника и старешина примерно.

- Довољно је видети са колико воље ови момци девојке раде, колико себе улажу како би помогли овим људима у невољи, да би било јасно зашто је Војска Србије толико цењена међу грађанима. Овде у Бољетину интензивно радимо већ три дана и процењујемо да бу за неколико дана овде могли да завршимо посао – каже потпуковник Миленков.

Ситуација у Текији је још тежа. Према речима генерала Симовића, Кризни штаб свакодневно заседа и у његовом раду, поред представника Војске Србије, учествују и надлежни органи општина Мајданпек и Кладово, Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста, јавних и приватних предузећа са угрожених подручја. Према речима генерала Симовића, који командује кризним штабом, рад на полављеним подручијима је добро организован, и на терену, поред припадника Војске налати се још око 2.000 грађана и припадника МУП раде на санацији штета од поплава.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Слика са догађаја | FLV
пп Драган Миленков | FLV
кп Срећко Виденовић | FLV