Министарство одбране Републике Србије
 
01.08.2014.

Прослава Дана рода авијацијеСвечаностима на аеродрому Батајница и у Команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну данас је обележен 2. август — Дан рода авијације, слава свих пилота и летача, као сећање на тај дан 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у војсци на овим просторима.

Честитајући празник свим припадницима тог рода, командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак подсетио је на богату традицију ваздухопловства које баштини наша земља, али и на историју војног ваздухопловства, посебно се осврћући, у години обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, на значајан допринос који је авијација имала у пробоју Солунског фронта и коначном ослобођењу Србије.

- Сви они су одбрану своје земље и свог народа, као и војничку част ставили изнад живота. Много ентузијазма знања, младости и, на жалост, не мало живота уграђено je у одбрану слободе и развој рода авијације. Бројне генерације пилота, техничара и осталих специјалности су пружале и пружају свој максимум како би у свим приликама били на висини задатка – истакао је генерал Живак.

Према његовим речима, исто је потврђено и ове године у снежном невремену и мајским поплавама, када је требало пружити помоћ грађанима захваћеним непогодама.

- Пилоти су често извршавали задатке у сложеним, а понекад и у немогућим условима, на самој граници сопствених и могућности својих ваздухоплова, док су ваздухопловни техничари обезбедили процентуално највећу исправност хеликоптера ове године – нагласио је генерал Живак додајући да су тоне превезених лекова и хуманитарне помоћи, као и број спашених и евакуисаних људи и осмеси на њиховим лицима, највећа награда за дуготрајан, пожртвован и предан рад на постављеним задацима.

Он је, подсетио да је 17. маја, у јеку поплава које су задесиле нашу земљу, уз ангажовање свих расположивих хеликоптера, евакуисано 2.454 људи, од новорођенчади до старих лица.

- То је био подвиг. Сусрећући се са људима који су се враћали те вечери са задатака на аеродрому „Батајница“, у извештајима сам видео да су посаде летеле од шест до осам сати, а појединци и до 10 сати – нагласио је генерал Живак, додајући да су током ноћи хеликоптери били на повременом прегледу, а већ следећег јутра су враћани у употребу, што је најбољи показатељ знања, способности и мотивације наших авијатичара.

Дан рода авијације, како је истакао генерал Живак, осим задовољства учињеним, дочекује се са свешћу о својим могућностима, ограничењима и са мноштвом нерешених проблема, али одлучни и способни да се из постојећих ваздухоплова и технике извуче максимум, као и да се сваки задатак у границама могућег изврши безбедно и квалитетно.

На данашњим свечаностима, заслужним припадницима Ваздухопловства и ПВО додељене су златне летачке значке, највише признање вазухопловаца, као и звања инструктора летења.

Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је, 1893. године, наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.
photoФОТОГАЛЕРИЈА