Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.08.2014.

Proslava Dana roda avijacije



Svečanostima na aerodromu Batajnica i u Komandi Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu danas je obeležen 2. avgust — Dan roda avijacije, slava svih pilota i letača, kao sećanje na taj dan 1893. godine, kada se prvi put zvanično pominje vazduhoplovstvo u vojsci na ovim prostorima.

Čestitajući praznik svim pripadnicima tog roda, komandant Vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak podsetio je na bogatu tradiciju vazduhoplovstva koje baštini naša zemlja, ali i na istoriju vojnog vazduhoplovstva, posebno se osvrćući, u godini obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata, na značajan doprinos koji je avijacija imala u proboju Solunskog fronta i konačnom oslobođenju Srbije.

- Svi oni su odbranu svoje zemlje i svog naroda, kao i vojničku čast stavili iznad života. Mnogo entuzijazma znanja, mladosti i, na žalost, ne malo života ugrađeno je u odbranu slobode i razvoj roda avijacije. Brojne generacije pilota, tehničara i ostalih specijalnosti su pružale i pružaju svoj maksimum kako bi u svim prilikama bili na visini zadatka – istakao je general Živak.

Prema njegovim rečima, isto je potvrđeno i ove godine u snežnom nevremenu i majskim poplavama, kada je trebalo pružiti pomoć građanima zahvaćenim nepogodama.

- Piloti su često izvršavali zadatke u složenim, a ponekad i u nemogućim uslovima, na samoj granici sopstvenih i mogućnosti svojih vazduhoplova, dok su vazduhoplovni tehničari obezbedili procentualno najveću ispravnost helikoptera ove godine – naglasio je general Živak dodajući da su tone prevezenih lekova i humanitarne pomoći, kao i broj spašenih i evakuisanih ljudi i osmesi na njihovim licima, najveća nagrada za dugotrajan, požrtvovan i predan rad na postavljenim zadacima.

On je, podsetio da je 17. maja, u jeku poplava koje su zadesile našu zemlju, uz angažovanje svih raspoloživih helikoptera, evakuisano 2.454 ljudi, od novorođenčadi do starih lica.

- To je bio podvig. Susrećući se sa ljudima koji su se vraćali te večeri sa zadataka na aerodromu „Batajnica“, u izveštajima sam video da su posade letele od šest do osam sati, a pojedinci i do 10 sati – naglasio je general Živak, dodajući da su tokom noći helikopteri bili na povremenom pregledu, a već sledećeg jutra su vraćani u upotrebu, što je najbolji pokazatelj znanja, sposobnosti i motivacije naših avijatičara.

Dan roda avijacije, kako je istakao general Živak, osim zadovoljstva učinjenim, dočekuje se sa svešću o svojim mogućnostima, ograničenjima i sa mnoštvom nerešenih problema, ali odlučni i sposobni da se iz postojećih vazduhoplova i tehnike izvuče maksimum, kao i da se svaki zadatak u granicama mogućeg izvrši bezbedno i kvalitetno.

Na današnjim svečanostima, zaslužnim pripadnicima Vazduhoplovstva i PVO dodeljene su zlatne letačke značke, najviše priznanje vazuhoplovaca, kao i zvanja instruktora letenja.

Dan avijacije proslavlja se 2. avgusta, u spomen na dan kada je, 1893. godine, naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.




photoFOTOGALERIJA