Министарство одбране Републике Србије
 
04.05.2014.

Одржан хитан састанак колегијума министра одбране



Поводом два случаја сумоубиства професионалних војника у Војсци Србије, 2. маја у Краљеву и Бегечу, министар одбране Братислав Гашић сазвао је тематски састанак колегијума на коме је данас расправљано о овим случајевима и предложене мере за повећање превенције и прецизирање процедура у раду психолошке службе, њено функционално и кадровско јачање, интензивирање рада превентивно-медицинских тимова и упућивање на ванредне прегледе оних лица код којих се утврди потреба за таквим видом помоћи.

На састанку, коме су поред чланова колегијума присуствовали и представници психолошке службе, истакнут је досадашњи организован и интензиван рад те службе у Војсци Србије на превенцији оваквих нежељених догађаја, због чега је стопа смртности по основу суицида чак три пута мања у војсци него код становништва Србије.

Један од закључака на данашњем састанку колегијума министра одбране је да су припадници Војске Србије заштићенији него остали делови популације јер имају редовнију здравствену контролу, сигурнији материјални положај и деле изражене вредности Војске Србије о њеном месту и улози у друштву.