Министарство одбране Републике Србије
 
08.04.2014.

Дан високих званица на вежби



Даном високих званица, данас је у Центру за обуку путем симулација у касарни "Бањица 2 " настављена десетодневна међународна командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама „Викинг 14“.
Презентацији вежбе и обиласку свих радних тачака и супозиција присуствовали су министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, начелник  Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, државни секретар Зоран Ђорђевић, помоћник министра Мирослав Јовановић, као и представници оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Шведске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Азербејџана, Молдавије и Казахстана, и представници Уједињених нација, ОЕБС, Црвеног крста Србије, Међународног комитета Црвеног крста и других домаћих и страних организација.

Након обиласка радних тачака вежбе “Викинг 14”, током обраћања новинарима, на командном месту 4. мултинационалне бригаде, министар Родић подсетио је да је реч о активности чија је реализација започела пре петнаест година, а да је ово седма вежба тог типа.

– Мислим да ми су Србији можемо да будемо задовољни чињеницом да смо се досадашњим проигравањем добро припремили за овакву вежбе где смо угостили учеснике из седам земаља, а припадници наше војске дају значајан и препознатљив допринос и печат. Оно што је важно истаћи, то је да учествују припадници Копнене војске, а њихов командант, данас, заједно са три наша официра налази се на командном месту у Краљевини Шведској. Министар Родић је нагласио да се, осим у Шведској и код нас, вежба одвија и у Ирској, Бугарској и Грузији.

– Веома је важно то што она потврђује спремност наше Војске, али је такође значајно да вежба проиграва реалне ситуације које се могу догодити, и готово сваки постављени сценарио који смо данас могли чути, може се везати за догађај који се или већ догодио или је у наративном презенту данас негде присутан.

Министар одбране је потврдио да ми у Србији, као суреализатори, можемо у потпуности бити задовољни, баш као и руководство Војске, на челу са генералом Диковићем, свим оним што смо припадницима војски са два континента успели да обезбедимо да би се код нас осећали као у својим јединицама.

Током презентације, официр за планирање вежбе бригадни генерал Горан Зековић подсетио је да је њен циљ побољшање обучености цивила, војске и полиције да заједнички делују у јединственом мултифункционалном и мултинационалном окружењу.

- Концепт вежбе подразумева планирање и спровођење мировне операције у нестабилном окружењу, базираном на свеобухватном приступу, фокусирајући се на сарадњу и координацију са свим релевантним актерима, подразумевајући њихове међузависности и односе под мандатом УН из Поглавља ~ВИИ,~ рекао је генерал Зековић, напомињући да ова вежба за припаднике Војске Србије представља велико искуство, јер се при реаговању морају уважити све специфичности полицијских, безбедносних и хуманитарних снага на терену чиме се остварује унапређење обучености вежбајућих елемената цивилног, војног и полицијског, заједничко деловање у вишедимензионалном окружењу уз унапређење знања учесника вежбе да се могу супротставити актуелним и будућим изазовима, ризицима и претњама безбедности, што је и циљ вежбе.

Током свог дела презентације, начелник Центра за обуку путем симулација и директор „српског дела“ вежбе „Викинг 14“ пуковник Зоран Лучић представио је њен основни сценарио, организацију и структуру и потврдио да се све одвија према плану, те да је у реализацију са српске стране укључено 64 официра, уз 22 из партнерских земаља, док око 15% учесника чине представници Полиције и цивили.

По броју ангажованих лица из Војске Србије, као и по броју држава и домаћих и међународних организација, вежба „Викинг 14“ спада у највеће међународне вежбе на којима је Војска Србије до сада учествовала.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Обилазак вежбе | FLV
Министар одбране Небојша Родић | FLV