Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2014.

Састанак министара одбране Србије и Хрватске



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић, који се налази у дводневној радној посети Републици Хрватској, састао се данас са министром одбране Републике Хрватске Антом Котромановићем.

Министри су разговарали о досадашњој билатералној обрамбеној сарадњи две земље као и о могућностима проширења сарадње у области одбране и безбедности. Двојица министара сложили су се да је одбрамбена сарадња две земље у узлазној путањи, што потврђује низ започетих и већ реализованих активности. Као један од примера интензивирања сарадње истакнуто је одржавање билатералне војне вежбе „Заједнички одговор 14“ која ће се по први пут одржати током ове године.

У контексту интензивирања сарадње договорен је и наставак започете размене полазника на највишем нивоу школовања официра (Ратна школа и Високе студије безбедности и одбране), као и могућности успостављања садржајније сарадње у области војне медицине и едукације. Подржана је могућност даљег унапређења сарадње у обуци и усавршавању кроз укључивање полазника и у друге облике војног образовања и обуке као и кроз размену предавача.

Договорен је и наставак редовних сусрета на нивоу два министарства и оружаних снага попут одржавања консултација у области политике одбране и сарадње на подручју материјалних ресурса. Такође, разговарало се и о могућностима сарадње специјалних јединица и наставак размене искустава из учешћа у мировним операцијама. Подстакнуто је и успостављање интензивније сарадње на војно-техничком плану.

Значајан део разговора двојице министара посвећен је питању предаје имовинско-правне и техничке документације војних некретнина на подручју Републике Хрватске које су биле у надлежности бивше ЈНА и Савезног секретаријата за народну обрану (ССНО). Министар Котромановић још једном је захвалио министру Родићу за предате аерофото снимке (материјал укључује приближно 38.500 снимака) из 1968. године, који ће олакшати поступак легализације свих објеката у Републици Хрватској, који је у току. Наведени материјал је предат приликом недавног сусрета потпредседника влада Хрватске и Србије Весне Пусић и Александра Вучића.

Министри Родић и Котромановић су постигли договор око предаје имовинско-правне документације војних некретнина бивше ЈНА на подручју Републике Хрватске. Договорен је модалитет и динамика предаје поменуте документације који се пре свега односе на документацију везану за објекте ратног ваздухопловства и морнарице бивше ЈНА (ваздушне и поморске базе).

Посебна пажња посвећена је процесу европских интеграција. Министар Котромановић је истакао да је, у циљу изградње одрживе безбедности у региону, у интересу Хрватске пуна интеграција Србије као и свих држава у региону у европске интеграције, уз уважавање националних одређења. Он је истакао да Република Хрватска може помоћи својим искуствима. Договорено је и да ће Хрватска поделити своја искуства о учешћу у Заједничкој безбедносној и обрамбеној политици Европске уније.

Министар Родић захвалио је за досадашњу подршку коју је Република Хрватска пружила Републици Србији у процесу приступања Европској унији.

Обе стране су се усагласиле да континуирани дијалог на високом нивоу, како на билатералном тако и на мултилатералном, представља конкретан допринос стабилности, доброј сарадњи земаља у региону и развоју укупних билатералних односа две земље.