Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2014.

Sastanak ministara odbrane Srbije i Hrvatske



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj poseti Republici Hrvatskoj, sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Hrvatske Antom Kotromanovićem.

Ministri su razgovarali o dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj saradnji dve zemlje kao i o mogućnostima proširenja saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti. Dvojica ministara složili su se da je odbrambena saradnja dve zemlje u uzlaznoj putanji, što potvrđuje niz započetih i već realizovanih aktivnosti. Kao jedan od primera intenziviranja saradnje istaknuto je održavanje bilateralne vojne vežbe „Zajednički odgovor 14“ koja će se po prvi put održati tokom ove godine.

U kontekstu intenziviranja saradnje dogovoren je i nastavak započete razmene polaznika na najvišem nivou školovanja oficira (Ratna škola i Visoke studije bezbednosti i odbrane), kao i mogućnosti uspostavljanja sadržajnije saradnje u oblasti vojne medicine i edukacije. Podržana je mogućnost daljeg unapređenja saradnje u obuci i usavršavanju kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke kao i kroz razmenu predavača.

Dogovoren je i nastavak redovnih susreta na nivou dva ministarstva i oružanih snaga poput održavanja konsultacija u oblasti politike odbrane i saradnje na području materijalnih resursa. Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima saradnje specijalnih jedinica i nastavak razmene iskustava iz učešća u mirovnim operacijama. Podstaknuto je i uspostavljanje intenzivnije saradnje na vojno-tehničkom planu.

Značajan deo razgovora dvojice ministara posvećen je pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Republike Hrvatske koje su bile u nadležnosti bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO). Ministar Kotromanović još jednom je zahvalio ministru Rodiću za predate aerofoto snimke (materijal uključuje približno 38.500 snimaka) iz 1968. godine, koji će olakšati postupak legalizacije svih objekata u Republici Hrvatskoj, koji je u toku. Navedeni materijal je predat prilikom nedavnog susreta potpredsednika vlada Hrvatske i Srbije Vesne Pusić i Aleksandra Vučića.

Ministri Rodić i Kotromanović su postigli dogovor oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske. Dogovoren je modalitet i dinamika predaje pomenute dokumentacije koji se pre svega odnose na dokumentaciju vezanu za objekte ratnog vazduhoplovstva i mornarice bivše JNA (vazdušne i pomorske baze).

Posebna pažnja posvećena je procesu evropskih integracija. Ministar Kotromanović je istakao da je, u cilju izgradnje održive bezbednosti u regionu, u interesu Hrvatske puna integracija Srbije kao i svih država u regionu u evropske integracije, uz uvažavanje nacionalnih određenja. On je istakao da Republika Hrvatska može pomoći svojim iskustvima. Dogovoreno je i da će Hrvatska podeliti svoja iskustva o učešću u Zajedničkoj bezbednosnoj i obrambenoj politici Evropske unije.

Ministar Rodić zahvalio je za dosadašnju podršku koju je Republika Hrvatska pružila Republici Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Obe strane su se usaglasile da kontinuirani dijalog na visokom nivou, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom, predstavlja konkretan doprinos stabilnosti, dobroj saradnji zemalja u regionu i razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.