Министарство одбране Републике Србије
 
12.02.2014.

Сусрет начелника генералштабова Србије и Словеније



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас са начелником Генералштаба Словеначке војске генерал-мајором Добраном Божичем, који предводи делегацију те земље током званичне посете Србији.

Говорећи о значају данашњих разговора, генерал Диковић је истакао да је фокус био на операционализацији договора министара одбране двеју земаља са сусрета у децембру прoшле године.

– Војска Србије је суштински опредељена за свестрани развој односа у региону у области одбране, а то унапређење односа са суседима и активно учешће у регионалној сарадњи јесте и један од наших спољнополитичких приоритета – поручио је генерал Диковић додајући да Министарство одбране и Војска Србије настоје да у оквиру регионалних иницијатива јачају сопствену безбедност и да дијалогом и сарадњом доприносе стабилности Југоисточне Европе.

Према његовим речима, кључне теме разговора биле су области у којима две војске имају заједничке интересе. То су, пре свега, удруживање капацитета, образовање, војноекономска и војномедицинска сарадња, као и сарадња у области обуке јединица.

Оцењујући да је сарадња и дугогодишње пријатељство оружаних снага Србије и Словеније на високом нивоу, генерал Божич је нагласио усмереност Словеначке војске на регионалну стабилност, као и на стабилност у ширем контексту. Он је, такође, истакао да војна дипломатија значајно доприноси успешној сарадњи двеју земаља на осталим нивоима. На крају обраћања, генерал Божич изразио је наду да ће се тако добра сарадња наставити и убудуће.

У наставку посете, делегација Словеначке војске обићи ће Прву бригаду Копнене војске, као и Специјалну бригаду.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Начелник Генералштаба Вojске Србије генерал Љубиша Диковић | FLV
Начелник Генералштаба Оружаних снага Словеније генерал-мајор Добран Божич | FLV
Дочек | FLV