Министарство одбране Републике Србије
 
02.10.2013.

Генерал Диковић посетио припаднике Војске Србије у мисији на Кипру



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетио је данас припаднике Војске Србије ангажоване у мултинационалној операцији Уједињених нација на Кипру (~UNFICYP~).

Том приликом, припадници Војске Србије приказали су начелнику Генералштаба организацију живота и рада у мисији и непосредно га упознали са задацима, надлежностима и обавезама у мисији.

Припадници Војске Србије први пут су упућени у мисију ~UNFICYP~ 21. октобра 2010. године, када су један штабни официр и шест чланова патроле у саставу мађарског вода отпутовали на Кипар авионом Војске Србије, са аеродрома Батајница. До сада је у овој мултинационалној операцији учествовало укупно 236 припадника Војске Србије.

Тренутно се на Кипру налази 46 војника и старешина Војске Србије – један штабни официр, два војна посматрача, шест чланова патроле у саставу мађарског вода и 37 припадника пешадијског вода у саставу словачког контингента. Старији национални представник је потпуковник Предраг Ђошић, који у мисији обавља дужност помоћника војног инжињерца у Команди мисије, у Никозији.

Посета нашим војницима и старешинама на Кипру била је одлична прилика за сусрет начелника Генералштаба Војске Србије и команданта мисије Уједињених нација генерал-мајора Чао Љуа. Генерал Диковић изразио је генералу Љуу захвалност за подршку коју Команда мисије пружа контингенту Војске Србије. Командант мисије пренео је начелнику Генералштаба Војске Србије утиске о припремљености и раду припадника Војске Србије.

Генерал Диковић се у Никозији састао с командантом Националне гарде Кипра генерал-потпуковником Стилијаносом Насисом, с којим је разговарао о билатералној војној сарадњи Србије и Кипра, као и војнополитичкој ситуацији у Сирији.

photoФОТОГАЛЕРИЈА