Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.10.2013.

General Diković posetio pripadnike Vojske Srbije u misiji na Kipru



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetio je danas pripadnike Vojske Srbije angažovane u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Kipru (~UNFICYP~).

Tom prilikom, pripadnici Vojske Srbije prikazali su načelniku Generalštaba organizaciju života i rada u misiji i neposredno ga upoznali sa zadacima, nadležnostima i obavezama u misiji.

Pripadnici Vojske Srbije prvi put su upućeni u misiju ~UNFICYP~ 21. oktobra 2010. godine, kada su jedan štabni oficir i šest članova patrole u sastavu mađarskog voda otputovali na Kipar avionom Vojske Srbije, sa aerodroma Batajnica. Do sada je u ovoj multinacionalnoj operaciji učestvovalo ukupno 236 pripadnika Vojske Srbije.

Trenutno se na Kipru nalazi 46 vojnika i starešina Vojske Srbije – jedan štabni oficir, dva vojna posmatrača, šest članova patrole u sastavu mađarskog voda i 37 pripadnika pešadijskog voda u sastavu slovačkog kontingenta. Stariji nacionalni predstavnik je potpukovnik Predrag Đošić, koji u misiji obavlja dužnost pomoćnika vojnog inžinjerca u Komandi misije, u Nikoziji.

Poseta našim vojnicima i starešinama na Kipru bila je odlična prilika za susret načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta misije Ujedinjenih nacija general-majora Čao Ljua. General Diković izrazio je generalu Ljuu zahvalnost za podršku koju Komanda misije pruža kontingentu Vojske Srbije. Komandant misije preneo je načelniku Generalštaba Vojske Srbije utiske o pripremljenosti i radu pripadnika Vojske Srbije.

General Diković se u Nikoziji sastao s komandantom Nacionalne garde Kipra general-potpukovnikom Stilijanosom Nasisom, s kojim je razgovarao o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i Kipra, kao i vojnopolitičkoj situaciji u Siriji.

photoFOTOGALERIJA