Министарство одбране Републике Србије
 
25.09.2013.

У Дому Војске отворена изложба посвећена Милунки Савић
Мултимедијална изложба ордења, фотографија и докумената „Милунка Савић – хероина Великог рата“ отворена је вечерас у Малој галерији Дома Војске Србије.

Изложбу, коју организују Министарство одбране Републике Србије, Радио – телевизија Србије и Историјски музеј Србије отворио је председник Народне скупштине Србије др Небојша Стефановић, а присутнима су се обратили и начелник Управе за односе с јавношћу Министарства одбране пуковник Петар Бошковић, вршилац дужности директора Историјског архива Србије Мирослав Живковић и ауторка изложбе и првог документарно-играног филма о српској хероини Слађана Зарић.

Отварању изложбе присуствовали су и министар одбране Небојша Родић, државни секретар Министарства одбране и помоћници министра одбране, представници Војске Србије, породица Милунке Савић, личности из јавног живота и бројни гости.

Председник Народне скупштине рекао је да вечерашњу манифестацију доживљава као почетак исправљања историјске неправде коју је Србије нанела једној од својих највећих хероина.

- Надам се да ће обележавање њеног живота учинити да будемо поноснији на нас као нацију и да будемо поносни на оно што је Милунка Савић урадила за нас. Она је била храбра жена. Борац. Наша хероина пред којом су мирно стајали и француски генерали и руски официри и постројавани читави пукови, истакао је Стефановић.

Он је додао и да је та неустрашива жена заборављена са завршетком рата, јер су људи брзо заборавили њене заслуге, херојства и бројна одликовања.

- Уследила је бесконачна тишина и готово потпуни заборав. Вечерас с поносом говоримо о храброј и племенитој жени која је задужила Србију. Данас овом изложбом одајемо пошту хероини која је у то време допринела да наша мала држава буде велика на мапи Европе. Србија никада не сме да заборавља своје јунаке и увек мора да се сећа храбрих и племенитих ствари које су учинили, рекао је Стефановић.

Пуковник Бошковић нагласио је да је изложба отворена у некадашњем Дому ратника за који је Милунка дала свој прилог.

- Враћамо јој се дужним сећањем јер је много више дала Србији него што је Србија дала њој. За њена јунаштва дала јој је четири одликовања, само једно више него савезничка Француска. Дала јој је после рата и посао чистачице, којим је зарадила пензију. А она је и после рата наставила да даје Србији подижући своју ћерку, још троје деце и школујући још тридесеторо. У Другом светском рату основала је малу болницу због које је отишла у логор на Бањици, и остала је жива само захваљујући својој ратничкој слави коју је почела да исписује са својих 20 година. Слава и хвала Mилунки Савић и свим борцима за слободу Србије, нагласио је пуковник Бошковић.


Вршилац дужности директора Историјског архива Србије Мирослав Живковић  је описао данашњу изложбу као увид у годину сећања на славне дане, 100 година од избијања Првог светског рата.

- Придружили смо се Министарству одбране и РТС-у да најшира јавност сазна истину о нашој Јованки Орлеанки, хероини Великог рата, Милунки Савић. Имао сам велику част да покренем иницијативу за подизање споменика Милунки испред улаза у Историјски музеј, нагласио је Живковић.

Слађана Зарић захвалила је свима који су помогли да изложба буде на нивоу који Милунка Савић заслужује.

- Србија има најодликованију жену у Великом Рату. То је теза до које смо дошли у разговору како са српским историчарима, тако и с историчарима у Енглеској и Француској. Али постоји један апсурд – да се о тој великој жени у Србији веома мало зна. И зато ће ова, и наредне манифестације, бити покушај да се одужимо Милунки Савић, истакла је ауторка изложбе и филма о српској хероини.

На изложби, која ће трајати до 12. октобра, први пут су изложена одликовања српске хероине, која су власништво њене породице. Поставка “Милунка Савић – хероина Великог рата“ обухвата претежно репродукције Милункиних породичних, личних и ратних фотографија, насталих углавном у Тунису, Солуну и Паризу, од којих многе до сада никада нису презентоване. Посетиоци могу да виде богату архивску грађу – копије докумената, реконструкције заставе Другог Гвозденог пука у коме се Милунка борила и униформе официра и војника српске војске тог периода. Поставку ће употпунити и до сада неизлаган портрет Милунке Савић сликара Синише Лабуса, дар Друштва српских домаћина Историјском музеју Србије.

Милункин унук, Ђорђе Минков, рекао је да је све веома добро и професионално организовано.

- Похвалио бих Слађин труд и рад и истакао бих да је то друга ствар која је урађена о баки. Пре ње то је урадио Братислав Петковић, бивши министар културе, када је уприличио дивну представу о њој, и то су две најлепше ствари које су урађене о Милунки Савић, рекао је њен унук.

Историчар Бојан Димитријевић, из Института за савремену историју, рекао је да је ово исправљање велике неправде која је учињена према једном познатом војнику, Милунки Савић, нетипичној за српску историју.

- Она представља светао пример жртвовања људи тог времена за своју државу и народ. И филм и изложба урађени су на високом нивоу, и представљају основ за даље проучавање и живота и дела историјске улоге Милунке Савић, с обзиром да о томе до сад нисмо имали адекватан број научних дела, документарних филмова и изложби, рекао је Димитријевић.

У оквиру изложбе приказани су инсерти из документарно-играног филма „Хероина Великог рата“ ауторке Слађане Зарић, у режији Иване Стивенс.

Милунка Савић је најодликованија жена Великог рата. Носилац је златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне Медаље за храброст „Милош Обилић“, Легије части IV степена (официр), Легије части V степена (витез), француског Ратног крста, Албанске споменице и јубиларне спомен-медаље Солунског фронта. Рођена је крајем 19. века у селу Копривница, недалеко од Рашке. Крајем 1912. године добровољно се прикључила Дринској дивизији српске војске и у балканским ратовима учествовала као мушкарац Милун Савић. Њен идентитет откривен је тек после рањавања у груди у Брегалничкој бици 1913. године. Када је избио Први светски рат у војску се пријавила као жена и била распоређена у Други пешадијски пук „Књаз Михаило“, чувени „Гвоздени пук“. Умрла је октобра 1973. године и сахрањена у породичној гробници на Новом гробљу.

Ово је само један од догађаја којима ће у наредном периоду бити обележено 40 година од смрти Милунке Савић. После отварања изложбе очекују нас и премијерно приказивање РТС-овог документарно-играног филма, најављено за почетак наредног месеца, затим, ускоро ће бити презентован и сајт, својеврсни дигитални музеј посвећен нашој хероини, а у међувремену је предвиђен и пренос посмртних остатака Милунке Савић с Новог гробља у Алеју великана.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.Председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић  | FLV
Ауторка првог документарно-играног филма о српској хероини Слађана Зарић | FLV
Начелник Управе за односе са јавношћу Петар Бошковић | FLV
Вршилац дужности директора Историјског архива Србије Мирослав Живковић  | FLV
Изложба | FLV