Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2013.

Информација о упуту кандидата на добровољно служење војног рока у септембру 2013. године



У септембарском упутном року планирано је да се у Војску Србије упути 560 кандидата на добровољно служење војног рока са оружјем (500 кандидата у центре за обуку и 60 кандидата на Курс слушалаца резервних официра).

За добровољно служење војног рока са оружјем пријавило се 3.295 кандидата или 588 посто од Плана упута (3.060 кандидата за центре за обуку Војске Србије или 612 посто од Плана упута и 235 кандидата за Курс слушалаца за резервне официре или 391 посто од Плана упута).

У центре за обуку Војске Србије упућено је 503 и одазвало се 503 кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем или 100,6 посто од Плана упута.

На добровољно служење војног рока са оружјем преко Плана упута упућена су и одазвала су се три ученика Војне гимназије, који нису успели да се упишу на школовање у Војну академију. Добровољно служење војног рока са оружјем је услов за њихово упућивање на курс за усавршавање за подофицире Војске Србије.

На Курс слушалаца за резервне официре упућен је 61 кандидат (један више него што је предвиђено Планом упута) а одазвао се 61 кандидат.

На добровољно служење војног рока са оружјем упућено је 66 и одазвало се 66 жена (48 у центре за обуку и 18 на Курс слушалаца за резервне официре). Учешће жена на добровољном служењу војног рока са оружјем у односу на План упута износи 11,78 посто.

Припрема и реализација септембарског упутног рока обављена је плански, уз интензивно ангажовање Управе за обавезе одбране, регионалних центара МО и центара МО за локалну самоуправу.