Министарство одбране Републике Србије
 
03.09.2013.

Почела вежба „Српски штит-03“



На полигону Боровац код базе „Југ“ данас је почела тродневна тактичка вежба „Српски штит-03“ у оквиру које ће бити проверена спремност пешадијске чете из састава 31. пешадијског батаљона 3. бригаде Копнене војске за ангажовање у мисији ~UNIFIL~ у Либану.

Уколико шесточлани евалуациони тим процени да је чета интероперабилна и оспособљена за извршавање задатака према захтевима Уједињених нација, стећи ће се и формалан услов да 130 њених припадника, почетком новембра, буде упућено у шестомесечну мисију одржавања мира.

Тактичкој вежби, у улози посматрача, присутвује и тим од четири официра Шпанске војске коју предводи потпуковник Алваро Капељо Висент, командант батаљона у чијем саставу ће бити ангажована чета мировњака Војске Србије.  Вежбом руководи пуковник Слађан Стаменковић, начелник штаба 3. бригаде, док је шеф евалуаторског тима потпуковник Горан Марковић из Команде Копнене војске.

Припадници пешадијске чете за мисију ~UNIFIL~, током вежбе, биће стављени у неколико десетина тактичких супозиција у којима би се могли наћи у Либану. Њихов задатак се састоји у томе да брзо и ефикасно примене стандардне оперативне процедуре УН, а њихов рад ће вредновати тим евалуатора, који ће у петак дати и коначну оцену спремности јединице за ангажовање у мултинационалној операцији.

Руководилац вежбе, пуковник Стаменковић, нагласио је да припадници чете нису упознати са временом, местом и врстом тактичке ситуације у коју ће у наредна три дана бити стављени и да ће се на тај начин сагледати реалан ниво њихове обучености за извршење задатака у улози „плавих шлемова“.

Војскa Србије од новембра прошле године у оквиру шпанског контигента УН у Либану има један пешадијски вод чији се састав мења сваких шест месеци. Потпуковник Капељо, који ће преузети команду над шпанским контигентом, нагласио је да су извештаји о раду и ангажовању припадника наше војске веома добри и да у складу с тим очекује да и чета која се евалуира у потпуности испуни свој задатак.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Вежба | FLV
Изјава пуковника Слађана Стаменковића | FLV
Изјава потпуковника Шпанске војске Алвара Капеља Висента | FLV