Министарство одбране Републике Србије
 
05.06.2013.

Специјално признање за ВФЦ „Застава филм“Војнофилмском центру „Застава филм“ вечерас је на свечаности Арт Финале, на Академији уметности, додељено признање за допринос развоју и подршку активностима те високообразовне институције.

Директор ВФЦ „Застава филм“ потпуковник Мате Вујновић истакао је да сарадња с Академијом уметности траје дуги низ година, и да је, на неки начин, озваничена 2010. године Уговором о пословно-техничкој сарадњи.

- Ове године ВФЦ „Застава филм“ навршава 65 година успешног рада и постојања, те је награда дража, управо зато што долази у нашој јубиларној години. Морам рећи да је драга и због тога што долази од посведочених пријатеља, Академије уметности, у чијем саставу се налази много људи који су делили судбину „Застава филма“ претходних година. Поменуо бих и да је много професора служило војску код нас и да су своје прве пројекте и филмска дела остваривали заједно са ствараоцима „Застава филма“, и у нашем продукцијском окружењу, рекао је потпуковник Вујновић.

Оснивач и председник Академије уметности Душан Ђоковић нагласио је да сарадња са Министарсвом одбране и Војском Србије траје од самог почетка рада Академије.

- „Застава филм“ је кућа која годинама има врло битну продукцију документарних и играних филмова и серија. Наши студенти, углавном телевизијски редитељи, у тој кући су служили војни рок. Ми се, као образовна установа, трудимо да сви наши дипломирани студенти врло брзо нађу место под сунцем у својој професији. Систем одбране нам у томе излази у сусрет, односно, признаје да заиста талентовани људи завршавају ову школу, рекао је Ђоковић и изразио жељу да сарадња траје још много година.

Свечане плакете Академије уметности, осим ВФЦ „Застава филм“, добили су и Народно позориште у Београду, НИД Компанија „Новости“ АД, РТС-Телевизија Београд, затим СББ Српске кабловске мреже, амбасаде Јапана и Алжира у Србији, Акционарско друштво за осигурање „Глобос осигурање“, као и РТВ Панонија Нови Сад, РТВ Студио Б и Југословенска кинотека.

Свечаност је одржана под покровитељством ЊКВ кнегиње Јелисавете Карађорђевић, а поводом 18 година постојања Академије уметности.

У оквиру Арт Финала, фестивала студентских успеха свих студијских програма Академије уметности, свечано су уручене и Видовданске награде најбољим студентима школске 2012/2013 године, као и Специјална награда „Свети вид“.