Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2013.

Одржана 15. меморијална регата „Зоран Радосављевић“Петнаеста меморијална регата "Зоран Радосављевић", приређена у знак сећања на једриличара и пилота-ловца елитне 127. ескадриле Ратног Ваздухопловства Војске Југославије мајора Зорана Радосављевића, погинулог у ваздушној борби трећег дана бомбардовања 1999. године, организована је овог викенда у Београду.

Регата је одржана на две локације, на Ади Циганлији, односно Савском језеру за најмлађе такмичаре у класи оптимист, и на Дунаву, код Лида, испред Једриличарског клуба „Земун“, суорганизатора такмичења, за одрасле једриличаре.

Овогодишњу регату испред Министарства одбране и Војске Србије подржали су припадници Речне флотиле, чији је брод био техничка подршка такмичењу, Ваздухопловство Војске Србије обезбедило је хеликоптер за надлетање такмичарске стазе, а у регати су учешће узели и кадети Војне академије који су чинили такмичарске посаде.

У класи крсташа најбољи резултат остварила је екипа ЈК „Земун“ са Драганом Стојсављевићем као кормиларом. Друго место заузео је тим ЈК „Ламар“ чију је једрилицу наводио Лазар Јовановић, а трећи су били једриличари ЈК „АИК“, са Едвардом Филиповићем за кормилом.

У класи микро најбољи резултат остварио је клуб „Поветарац“ који је предводио Горан Стевановић, следи ЈК „Земун“ са кормиларом Владимиром Митровићем и једрилица Уна из истог клуба којом је кормиларио Слободан Тешић.

Међу најмлађима, у категорији оптимист, најбоље су биле посаде Ивоне Косор (АИК), Лене Пулетић (Гемакс) и Марка Петковића (АИК).

Организатор је удружење "Регата Зоран Радосављевић", на чијем је челу Радосављевићева сестра Снежана Радосављевић Мажибрада.

Министарство одбране и Војска Србије подржали су регату од почетка, у организационом и такмичарском делу.

- За све нас, колега Зоран Радосављевић је узор и у професионалном смислу и у начину на који је водио приватни живот. То је посебна личност, која је у свом животу успела да споји можда две највеће и најлепше љубави, према летењу и једрењу - рекао је портпарол Министарства одбране мајор Јован Кривокапић. Он је напоменуо да се Радосављевићеве колеге посебно сећају његове посвећености послу који је обављао.

- Зоран је човек који је несебично дао себе у одбрани земље, а исто се тако давао и када је реч о једрењу, пуним срцем. У том смислу ће нам увек бити прави узор како треба да се понаша, ради и размишља официр Војске Србије - истакао је Кривокапић.

Прва меморијална регата, на којој су учествовала 22 крсташа са преко 90 чланова посаде, одржана је у септембру 1999. године на црногорском приморју. Организовали су је ЈК "ЛаМар", у коме је Радосављевић научио основе једрења, ЈК "Поларис", чији је био оснивач и први председник, и часопис "Наутичар", са којим је сарађивао.

Радосављевићева сестра Снежана Радосављевић Мажибрада истакла је да су регате лепо сећање на Радосављевића и оно што је радио.

- Тог 26. марта 1999. године Зоран је полетео у намери да покуша да уради нешто за своју земљу и нас. Лет се, нажалост, завршио кобно. Непосредно пошто је погинуо, људи из клубова „Поларис“ и „Ламар“, као и они са којима је редовно једрио, покренули су иницијативу о оснивању велике регате, која је за кратко време постала највећа регата на црногорском приморју, а самим тим и најлепши знак сећања на Зорана – истакла је Снежана, напомињући да је део регате 2007. године пребачен у Београд, за класу оптимист, да би од 2009. на Дунаву почело одржавање такмичења и у категорији микро, за крсташе.

У овогодишњој регати учествовала су 52 малишана у класи оптимист и око 60 такмичара у категоријама за одрасле (крсташ и микро).

photoФОТОГАЛЕРИЈА