Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2013.

Održana 15. memorijalna regata „Zoran Radosavljević“



Petnaesta memorijalna regata "Zoran Radosavljević", priređena u znak sećanja na jedriličara i pilota-lovca elitne 127. eskadrile Ratnog Vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije majora Zorana Radosavljevića, poginulog u vazdušnoj borbi trećeg dana bombardovanja 1999. godine, organizovana je ovog vikenda u Beogradu.

Regata je održana na dve lokacije, na Adi Ciganliji, odnosno Savskom jezeru za najmlađe takmičare u klasi optimist, i na Dunavu, kod Lida, ispred Jedriličarskog kluba „Zemun“, suorganizatora takmičenja, za odrasle jedriličare.

Ovogodišnju regatu ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije podržali su pripadnici Rečne flotile, čiji je brod bio tehnička podrška takmičenju, Vazduhoplovstvo Vojske Srbije obezbedilo je helikopter za nadletanje takmičarske staze, a u regati su učešće uzeli i kadeti Vojne akademije koji su činili takmičarske posade.

U klasi krstaša najbolji rezultat ostvarila je ekipa JK „Zemun“ sa Draganom Stojsavljevićem kao kormilarom. Drugo mesto zauzeo je tim JK „Lamar“ čiju je jedrilicu navodio Lazar Jovanović, a treći su bili jedriličari JK „AIK“, sa Edvardom Filipovićem za kormilom.

U klasi mikro najbolji rezultat ostvario je klub „Povetarac“ koji je predvodio Goran Stevanović, sledi JK „Zemun“ sa kormilarom Vladimirom Mitrovićem i jedrilica Una iz istog kluba kojom je kormilario Slobodan Tešić.

Među najmlađima, u kategoriji optimist, najbolje su bile posade Ivone Kosor (AIK), Lene Puletić (Gemaks) i Marka Petkovića (AIK).

Organizator je udruženje "Regata Zoran Radosavljević", na čijem je čelu Radosavljevićeva sestra Snežana Radosavljević Mažibrada.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije podržali su regatu od početka, u organizacionom i takmičarskom delu.

- Za sve nas, kolega Zoran Radosavljević je uzor i u profesionalnom smislu i u načinu na koji je vodio privatni život. To je posebna ličnost, koja je u svom životu uspela da spoji možda dve najveće i najlepše ljubavi, prema letenju i jedrenju - rekao je portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić. On je napomenuo da se Radosavljevićeve kolege posebno sećaju njegove posvećenosti poslu koji je obavljao.

- Zoran je čovek koji je nesebično dao sebe u odbrani zemlje, a isto se tako davao i kada je reč o jedrenju, punim srcem. U tom smislu će nam uvek biti pravi uzor kako treba da se ponaša, radi i razmišlja oficir Vojske Srbije - istakao je Krivokapić.

Prva memorijalna regata, na kojoj su učestvovala 22 krstaša sa preko 90 članova posade, održana je u septembru 1999. godine na crnogorskom primorju. Organizovali su je JK "LaMar", u kome je Radosavljević naučio osnove jedrenja, JK "Polaris", čiji je bio osnivač i prvi predsednik, i časopis "Nautičar", sa kojim je sarađivao.

Radosavljevićeva sestra Snežana Radosavljević Mažibrada istakla je da su regate lepo sećanje na Radosavljevića i ono što je radio.

- Tog 26. marta 1999. godine Zoran je poleteo u nameri da pokuša da uradi nešto za svoju zemlju i nas. Let se, nažalost, završio kobno. Neposredno pošto je poginuo, ljudi iz klubova „Polaris“ i „Lamar“, kao i oni sa kojima je redovno jedrio, pokrenuli su inicijativu o osnivanju velike regate, koja je za kratko vreme postala najveća regata na crnogorskom primorju, a samim tim i najlepši znak sećanja na Zorana – istakla je Snežana, napominjući da je deo regate 2007. godine prebačen u Beograd, za klasu optimist, da bi od 2009. na Dunavu počelo održavanje takmičenja i u kategoriji mikro, za krstaše.

U ovogodišnjoj regati učestvovala su 52 mališana u klasi optimist i oko 60 takmičara u kategorijama za odrasle (krstaš i mikro).

photoFOTOGALERIJA