Министарство одбране Републике Србије
 
08.03.2013.

Уџбеници и наставни материјал за Војску Србије



Донација Сједињених Америчких Држава, наставна литература и материјал за курсеве енглеског језика, уручена је данас у просторијама Центра за самостално учење енглеског језика (SAC) у Генералштабу Војске Србије.

Свечаност је одржана у оквиру подршке земаља донатора програма PELT (Краљевина Норвешка, Данска, Холандија и Шведска, затим Велика Британија и САД) и програма ~IMET~ (Програм међународне војне сарадње Србије и САД у области школовања и усавршавања за 2013. годину).

Донирана је тона уџбеника и наставног материјала, комплета мултимедијалних курсева за учење енглеског језика, из Института за језике Одбране САД.

Активности су присуствовали начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе Министарства одбране бригадни генерал Драгосав Лацковић, амбасадорка Краљевине Данске у Србији Мете Кјуел Нилсен, начелник Дирекције PELT потпуковник Жикица Милинковић, изасланици одбране земаља донатора, представници Министарства одбране Републике Србије, Војске Србије, затим Канцеларије за сарадњу у области одбране САД и представници Британског Савета у Београду.

Генерал Лацковић указао је на то да су знање и способност употребе енглеског језика постали неопходни за активно партиципирање Србије у Програму Партнерства за мир и Операцијама подршке миру кроз мисије УН и ЕУ.

- С тим у вези, вештина комуникације на енглеском језику професионалног састава Војске Србије преставља један од приоритета Министарства Одбране и веома важан циљ наше војске. Подизање способности професионалног састава у области енглеског језика, кроз школовање а касније и кроз обуку, од кључног је значаја за нашу интероперабилност са међународним снагама, пре свега у циљу учешћа у мултинационалним операцијама подршке миру, а затим кроз остваривање партнерских циљева у оквиру програма Партнерства за мир, истакао је генерал.

Програм PELT део je организованих напора који се плански спроводе у циљу достизања захтева за језичком интероперабилношћу кадра Министарства одбране и Војске Србије, као једног од услова за ангажовањем у мултинационалном окружењу који се реализује у оквиру механизама Партнерства за мир и Процеса планирања и прегледа.

Опремање центара у гарнизонима Војске Србије наставним материјалом наставак је планираних активности подршке у оквиру Програма оспособљавања и тестирања припадника система одбране у области енглеског језика према стандарду STANAG 6001.