Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.03.2013.

Udžbenici i nastavni materijal za Vojsku Srbije



Donacija Sjedinjenih Američkih Država, nastavna literatura i materijal za kurseve engleskog jezika, uručena je danas u prostorijama Centra za samostalno učenje engleskog jezika (SAC) u Generalštabu Vojske Srbije.

Svečanost je održana u okviru podrške zemalja donatora programa PELT (Kraljevina Norveška, Danska, Holandija i Švedska, zatim Velika Britanija i SAD) i programa ~IMET~ (Program međunarodne vojne saradnje Srbije i SAD u oblasti školovanja i usavršavanja za 2013. godinu).

Donirana je tona udžbenika i nastavnog materijala, kompleta multimedijalnih kurseva za učenje engleskog jezika, iz Instituta za jezike Odbrane SAD.

Aktivnosti su prisustvovali načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane brigadni general Dragosav Lacković, ambasadorka Kraljevine Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen, načelnik Direkcije PELT potpukovnik Žikica Milinković, izaslanici odbrane zemalja donatora, predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, Vojske Srbije, zatim Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane SAD i predstavnici Britanskog Saveta u Beogradu.

General Lacković ukazao je na to da su znanje i sposobnost upotrebe engleskog jezika postali neophodni za aktivno participiranje Srbije u Programu Partnerstva za mir i Operacijama podrške miru kroz misije UN i EU.

- S tim u vezi, veština komunikacije na engleskom jeziku profesionalnog sastava Vojske Srbije prestavlja jedan od prioriteta Ministarstva Odbrane i veoma važan cilj naše vojske. Podizanje sposobnosti profesionalnog sastava u oblasti engleskog jezika, kroz školovanje a kasnije i kroz obuku, od ključnog je značaja za našu interoperabilnost sa međunarodnim snagama, pre svega u cilju učešća u multinacionalnim operacijama podrške miru, a zatim kroz ostvarivanje partnerskih ciljeva u okviru programa Partnerstva za mir, istakao je general.

Program PELT deo je organizovanih napora koji se planski sprovode u cilju dostizanja zahteva za jezičkom interoperabilnošću kadra Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao jednog od uslova za angažovanjem u multinacionalnom okruženju koji se realizuje u okviru mehanizama Partnerstva za mir i Procesa planiranja i pregleda.

Opremanje centara u garnizonima Vojske Srbije nastavnim materijalom nastavak je planiranih aktivnosti podrške u okviru Programa osposobljavanja i testiranja pripadnika sistema odbrane u oblasti engleskog jezika prema standardu STANAG 6001.