Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2013.

Завршена Међународна конференција о изградњи интегритета у области одбране



У оквиру Међународне конференције о изградњи интегритета у области одбране ~ (The 2013 NATO Building Integrity Conference)~, која је данас завршена у Монтереју, помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић одржао је излагање на тему „Управљање људским ресурсима у Министарству одбране и Војсци Србије“.

У оквиру излагања, представљени су нормативни оквир, функционалне надлежности, процедуре и механизми вишестепеног одлучивања при управљању људским ресурсима у Министарству одбране и Војсци Србије. Помоћник министра је указао на значај усвајања новог модела професионалне селекције и Кодекса части припадника Војске Србије за унапређење нивоа интегритета у систему одбране.

Посебан део излагања био је посвећен самопроцени стања интегритета у систему одбране Републике Србије и отвореном поступку размене информација са експертским тимом НАТО. Господин Јовановић је истакао позитивне оцене које је добио систем одбране и навео да је у писму заменика генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику, амбасадора Дирка Бренгелмана званично оцењено да је примењени поступак самопроцене „пример посвећености Србије доброј пракси који шаље снажну поруку другим државама чланицама Процеса сарадња министара одбране Југоисточне Европе ~ (SEDM) ~ да појачају транспарентност, одговорност и интегритет у ресору одбране и сектору безбедности“.

- Министарство одбране ће се и у будућности још активније ангажовати на изградњи интегритета и сузбијању корупције, у сарадњи са другим државним органима, партнерским државама, међународним организацијама и цивилним сектором, додао је Јовановић.

У току конференције, као говорници наступили су још и: помоћник генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику амбасадор Дирк Брeнгелман, председник Морнаричке постдипломске школе у Монтереју контраадмирал Џeн Тај, командант Врховне команде НАТО за трансформацију генерал Жан-Пол Паломерос, представници више организационих целина НАТО надлежних за сузбијање корупције као и представници система одбране већег броја држава учесница.