Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.02.2013.

Završena Međunarodna konferencija o izgradnji integriteta u oblasti odbrane



U okviru Međunarodne konferencije o izgradnji integriteta u oblasti odbrane ~ (The 2013 NATO Building Integrity Conference)~, koja je danas završena u Montereju, pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović održao je izlaganje na temu „Upravljanje ljudskim resursima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“.

U okviru izlaganja, predstavljeni su normativni okvir, funkcionalne nadležnosti, procedure i mehanizmi višestepenog odlučivanja pri upravljanju ljudskim resursima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Pomoćnik ministra je ukazao na značaj usvajanja novog modela profesionalne selekcije i Kodeksa časti pripadnika Vojske Srbije za unapređenje nivoa integriteta u sistemu odbrane.

Poseban deo izlaganja bio je posvećen samoproceni stanja integriteta u sistemu odbrane Republike Srbije i otvorenom postupku razmene informacija sa ekspertskim timom NATO. Gospodin Jovanović je istakao pozitivne ocene koje je dobio sistem odbrane i naveo da je u pismu zamenika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku, ambasadora Dirka Brengelmana zvanično ocenjeno da je primenjeni postupak samoprocene „primer posvećenosti Srbije dobroj praksi koji šalje snažnu poruku drugim državama članicama Procesa saradnja ministara odbrane Jugoistočne Evrope ~ (SEDM) ~ da pojačaju transparentnost, odgovornost i integritet u resoru odbrane i sektoru bezbednosti“.

- Ministarstvo odbrane će se i u budućnosti još aktivnije angažovati na izgradnji integriteta i suzbijanju korupcije, u saradnji sa drugim državnim organima, partnerskim državama, međunarodnim organizacijama i civilnim sektorom, dodao je Jovanović.

U toku konferencije, kao govornici nastupili su još i: pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku ambasador Dirk Brengelman, predsednik Mornaričke postdiplomske škole u Montereju kontraadmiral Džen Taj, komandant Vrhovne komande NATO za transformaciju general Žan-Pol Palomeros, predstavnici više organizacionih celina NATO nadležnih za suzbijanje korupcije kao i predstavnici sistema odbrane većeg broja država učesnica.