Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2013.

Међународнa конференцијa о изградњи интегритета у области одбране



Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић, предводи делегацију Републике Србије која учествује на редовној двогодишњој Међународној конференцији о изградњи интегритета у области одбране ~(The 2013 NATO Building Integrity Conference). ~

Конференција се одржава од 25. до 28. фебруара у Монтереју у Калифорнији у Сједињеним Америчким Државама у организацији Сектора за политичке односе и безбедносну политику Међународног секретаријата НАТО, Министарства одбране САД и Института за управљање одбрамбеним ресурсима Морнаричке постдипломске школе ~(the U.S. PfP Training and Education Center - USPTC)~ која је званични центар САД за обуку и школовање кадра из држава учесница програма „Партнерство за мир“, са седиштем у Монтереју.

Циљеви конференције на којој учествује око 170 учесника из 35 држава и већег броја релевантних међународних организација су истраживање присуства ризика корупције у сектору одбране, анализа управљања ресурсима кроз концепт „Паметне одбране“ ~(Smart Defence)~, као и преглед напретка у спровођењу НАТО Иницијативе за изградњу интегритета у области одбране.

Ову иницијативу је 2007. године покренуо Савет евроатлантског партнерства ~ (Euro-Atlantic Partnership Council - EAPC)~, а Република Србија у њој учествује од децембра 2011. године. Закључци конференције биће коришћени као основа за пројектовање будућих активности у оквиру поменуте Иницијативе, као и развој механизама за унапређење интегритета и снижење ризика појаве корупције у области одбране

У раду конференције учествују представници држава чланица Северноатлантског савеза, делегације земаља које имају статус партнера НАТО из евроатлантске регије, Средоземља, региона Персијског залива, као и других делова света. Такође су заступљене различите организационе јединице НАТО (носиоци задатака изградње интегритета и борбе против корупције), већи број релевантних међународних организација и невладин сектор.

У току трајања конференције, делегација Републике Србије имаће више билатералних сусрета у оквиру којих ће бити вођени разговори о досадашњим резултатима и наставку учешћа Министарства одбране у НАТО Иницијативи за изградњу интегритета; могућности за сарадњу Министарства одбране са организацијом „Међународна транспарентност“ у истраживању и мерењу нивоа присуства ризика од корупције у сектору одбране, као и наставак учешћа Републике Србије у програму „Партнерство за мир“, са посебним нагласком на Процес планирања и прегледа ~(Planning and Review Process – PARP)~ и Индивидуални акциони план Партнерства~ (Individual Partnership Action Plan - IPAP)~.

Помоћник министра за политику одбране одржаће излагање у оквиру панела број 3 „Управљање људима у области одбране“ на тему „Управљање људским ресурсима у Министарству одбране и Војсци Србије“.