Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2013.

Međunarodna konferencija o izgradnji integriteta u oblasti odbrane



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović, predvodi delegaciju Republike Srbije koja učestvuje na redovnoj dvogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji o izgradnji integriteta u oblasti odbrane ~(The 2013 NATO Building Integrity Conference). ~

Konferencija se održava od 25. do 28. februara u Montereju u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama u organizaciji Sektora za političke odnose i bezbednosnu politiku Međunarodnog sekretarijata NATO, Ministarstva odbrane SAD i Instituta za upravljanje odbrambenim resursima Mornaričke postdiplomske škole ~(the U.S. PfP Training and Education Center - USPTC)~ koja je zvanični centar SAD za obuku i školovanje kadra iz država učesnica programa „Partnerstvo za mir“, sa sedištem u Montereju.

Ciljevi konferencije na kojoj učestvuje oko 170 učesnika iz 35 država i većeg broja relevantnih međunarodnih organizacija su istraživanje prisustva rizika korupcije u sektoru odbrane, analiza upravljanja resursima kroz koncept „Pametne odbrane“ ~(Smart Defence)~, kao i pregled napretka u sprovođenju NATO Inicijative za izgradnju integriteta u oblasti odbrane.

Ovu inicijativu je 2007. godine pokrenuo Savet evroatlantskog partnerstva ~ (Euro-Atlantic Partnership Council - EAPC)~, a Republika Srbija u njoj učestvuje od decembra 2011. godine. Zaključci konferencije biće korišćeni kao osnova za projektovanje budućih aktivnosti u okviru pomenute Inicijative, kao i razvoj mehanizama za unapređenje integriteta i sniženje rizika pojave korupcije u oblasti odbrane

U radu konferencije učestvuju predstavnici država članica Severnoatlantskog saveza, delegacije zemalja koje imaju status partnera NATO iz evroatlantske regije, Sredozemlja, regiona Persijskog zaliva, kao i drugih delova sveta. Takođe su zastupljene različite organizacione jedinice NATO (nosioci zadataka izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije), veći broj relevantnih međunarodnih organizacija i nevladin sektor.

U toku trajanja konferencije, delegacija Republike Srbije imaće više bilateralnih susreta u okviru kojih će biti vođeni razgovori o dosadašnjim rezultatima i nastavku učešća Ministarstva odbrane u NATO Inicijativi za izgradnju integriteta; mogućnosti za saradnju Ministarstva odbrane sa organizacijom „Međunarodna transparentnost“ u istraživanju i merenju nivoa prisustva rizika od korupcije u sektoru odbrane, kao i nastavak učešća Republike Srbije u programu „Partnerstvo za mir“, sa posebnim naglaskom na Proces planiranja i pregleda ~(Planning and Review Process – PARP)~ i Individualni akcioni plan Partnerstva~ (Individual Partnership Action Plan - IPAP)~.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane održaće izlaganje u okviru panela broj 3 „Upravljanje ljudima u oblasti odbrane“ na temu „Upravljanje ljudskim resursima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“.