Министарство одбране Републике Србије
 
18.01.2013.

Успостављање НАТО Поверилачког фонда за уништавање вишкова убојних средстава



Представник НАТО Агенције за подршку (NSPA) Дејвид Товндров боравио је од 15. до 17. јануара у посети Министарству одбране у циљу израде студије изводљивости за потребе успостављања НАТО Поверилачког фонда.

Посета представника NSPA реализована је уз подршку изасланика одбране Велике Британије пуковника Вилијама Инглиша, јер је Велика Британија преузела улогу водеће нације у оквиру успостављања НАТО Поверилачког фонда за уништавање вишкова убојних средстава ангажовањем капацитета ТРЗ Крагујевац, а у сарадњи са NSPA као извршном агенцијом за реализацију пројекта.

Министарство одбране је у претходном периоду направило значајне резултате у смањењу вишкова убојних средствава, тежишно сопственим ресурсима. Поред тога, Министарство одбране је користило и механизме НАТО Поверилачког фонда у сврху решавања вишкове наоружања и убојних средстава 2003. године на пројекту решавања вишкова малог и лаког стрељачког наоружања и у периоду од 2005. до 2007. године на пројекту решавања вишкова противпешадијских мина.

Уништавањем вишкова убојних средстава у Републици Србији постиже се значајан ефекат у смањењу ризика и повећању безбедности у управљању и складиштењу тих средстава и доприноси се регионалној стабилности и сигурности.

До сада је неколико земаља исказало заинтересованост да буду донатори у новом НАТО Поверилачком фонду, а Министарство одбране ће, такође, сопственим ресурсима учествовати у овом пројекту.

Током посете, представници NSPA и амбасаде Велике Британије обишли су Технички ремонтни завод Крагујевац и разговарали са помоћницом министра за материјалне ресуре Јасминком Тодоров, начелником Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе бригадним генералом Бојаном Зрнићем и сарадницима из надлежних организационих јединица Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

Сарадња ће се наставити у наредном периоду кроз усаглашавње техничких елемената везаних за покретање пројекта.