Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.01.2013.

Uspostavljanje NATO Poverilačkog fonda za uništavanje viškova ubojnih sredstava



Predstavnik NATO Agencije za podršku (NSPA) Dejvid Tovndrov boravio je od 15. do 17. januara u poseti Ministarstvu odbrane u cilju izrade studije izvodljivosti za potrebe uspostavljanja NATO Poverilačkog fonda.

Poseta predstavnika NSPA realizovana je uz podršku izaslanika odbrane Velike Britanije pukovnika Vilijama Ingliša, jer je Velika Britanija preuzela ulogu vodeće nacije u okviru uspostavljanja NATO Poverilačkog fonda za uništavanje viškova ubojnih sredstava angažovanjem kapaciteta TRZ Kragujevac, a u saradnji sa NSPA kao izvršnom agencijom za realizaciju projekta.

Ministarstvo odbrane je u prethodnom periodu napravilo značajne rezultate u smanjenju viškova ubojnih sredstvava, težišno sopstvenim resursima. Pored toga, Ministarstvo odbrane je koristilo i mehanizme NATO Poverilačkog fonda u svrhu rešavanja viškove naoružanja i ubojnih sredstava 2003. godine na projektu rešavanja viškova malog i lakog streljačkog naoružanja i u periodu od 2005. do 2007. godine na projektu rešavanja viškova protivpešadijskih mina.

Uništavanjem viškova ubojnih sredstava u Republici Srbiji postiže se značajan efekat u smanjenju rizika i povećanju bezbednosti u upravljanju i skladištenju tih sredstava i doprinosi se regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Do sada je nekoliko zemalja iskazalo zainteresovanost da budu donatori u novom NATO Poverilačkom fondu, a Ministarstvo odbrane će, takođe, sopstvenim resursima učestvovati u ovom projektu.

Tokom posete, predstavnici NSPA i ambasade Velike Britanije obišli su Tehnički remontni zavod Kragujevac i razgovarali sa pomoćnicom ministra za materijalne resure Jasminkom Todorov, načelnikom Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse brigadnim generalom Bojanom Zrnićem i saradnicima iz nadležnih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Saradnja će se nastaviti u narednom periodu kroz usaglašavnje tehničkih elemenata vezanih za pokretanje projekta.