Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2012.

Медија центар „Одбрана“ најавио програмске активности за наредну сезону



Медија центар „Одбрана“ организовао је данас у Дому Војске Србије у Београду конференцију за новинаре на којој су најављене програмске активности установе до краја године - ликовне изложбе у Галерији Дома војске, музички програми, као и издавачка делатност уочи предстојећег Сајма књига у Београду.

Директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић, говорећи о раду те специјализоване војне установе истакао је да она наредне године обележава 60 година рада Галерије.

- Надамо се да ћемо поводом тог великог јубилеја каталошки обрадити целу збирку и тиме је учинити доступном широј публици. Обновићемо и традицију организовања ликовних колонија. У септембру бисмо организовали велику ликовну колонију, после тога и изложбу, што би био централни догађај обележавања рада наше Галерије, најавио је потпуковник Марковић, наводећи и жељу да се установа укључи у рад стручних асоцијација и институција Националног комитета и осталих стручних институција, како би збирка Дома Војске добила на препознатљивости.

Посебну димензију сарадње Медија центра представља организовање обележавања разних јубилеја институција култура из Србије у Дому Војске. Тако ће почетак сезоне бити обележен изложбом слика Душана Јевтовића, поводом годишњице смрти тог уметника. Градски музеј из Вршца, такође ће у Дому Војске обележити 130 година рада, изложбом у новембру, аутора Драгане Коручев. Поставка обухвата период од друге половине 18. века, па све до краја 20. века, а Паја Јвановић, Урош Предић и Никола Аксентијевић, само су неки од уметника чија ће се дела наћи на изложби у новембру. Изложба Павла Аксентијевића, такође је заказана за прву половину новембра, у децембру ће бити организована и изложба спомен збирке Миодрага Марковића, Народног музеја из Пожаревца, а изложбе ће приредити и многе друге културне институције.

Новинарима су се обратили и Нина Крстић, директорка Музеја наивне и маргиналне уметности Јагодина, ћерка уметника Душана Јевтовића чија ће изложба већ сутра бити отворена у Дому Војске Иванка Јевтовић, Аница Медаковић, директорка Градског музеја Вршац и Драгана Марковић, главна уредница издавачке делатности МЦ „Одбрана“, која је презентовала издавачку делатност те установе.

Између два сајма књига у Медија центру „Одбрана“ објављено је око 70 наслова, од којих ће 25 бити представљено на Сајму књига. На штанду Медија центра „Одбрана“ биће изложено око 500 наслова. У току је рад на око 100 нових наслова, који су у некој од завршних фаза настајања књиге. Из овогодишње продукције издвајамо наслове који прате значајне јубилеје – сто година српског војног ваздухопловства и сто година Балканских ратова

На конференцији је посебно представљена акција „Месец књиге“ која се од 1. до 28. октобра одржава у Дому војске, од 21. до 28. октобра на штанду МЦ „Одбрана“ на 57. међународном сајму књига у Београду и у продавници „Војна књига“.

Новинарима је данас омогућено и да обиђу изложбене и салонске просторе Дома војске, а први пут могли су виде и депо ликовне збирке Галерије Дома Војске који је недавно потпуно реновиран. У депоу се чува више од 1.500 уметничких дела насталих углавном у другој половини 20. века.