Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2012.

Medija centar „Odbrana“ najavio programske aktivnosti za narednu sezonu



Medija centar „Odbrana“ organizovao je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu konferenciju za novinare na kojoj su najavljene programske aktivnosti ustanove do kraja godine - likovne izložbe u Galeriji Doma vojske, muzički programi, kao i izdavačka delatnost uoči predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu.

Direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković, govoreći o radu te specijalizovane vojne ustanove istakao je da ona naredne godine obeležava 60 godina rada Galerije.

- Nadamo se da ćemo povodom tog velikog jubileja kataloški obraditi celu zbirku i time je učiniti dostupnom široj publici. Obnovićemo i tradiciju organizovanja likovnih kolonija. U septembru bismo organizovali veliku likovnu koloniju, posle toga i izložbu, što bi bio centralni događaj obeležavanja rada naše Galerije, najavio je potpukovnik Marković, navodeći i želju da se ustanova uključi u rad stručnih asocijacija i institucija Nacionalnog komiteta i ostalih stručnih institucija, kako bi zbirka Doma Vojske dobila na prepoznatljivosti.

Posebnu dimenziju saradnje Medija centra predstavlja organizovanje obeležavanja raznih jubileja institucija kultura iz Srbije u Domu Vojske. Tako će početak sezone biti obeležen izložbom slika Dušana Jevtovića, povodom godišnjice smrti tog umetnika. Gradski muzej iz Vršca, takođe će u Domu Vojske obeležiti 130 godina rada, izložbom u novembru, autora Dragane Koručev. Postavka obuhvata period od druge polovine 18. veka, pa sve do kraja 20. veka, a Paja Jvanović, Uroš Predić i Nikola Aksentijević, samo su neki od umetnika čija će se dela naći na izložbi u novembru. Izložba Pavla Aksentijevića, takođe je zakazana za prvu polovinu novembra, u decembru će biti organizovana i izložba spomen zbirke Miodraga Markovića, Narodnog muzeja iz Požarevca, a izložbe će prirediti i mnoge druge kulturne institucije.

Novinarima su se obratili i Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti Jagodina, ćerka umetnika Dušana Jevtovića čija će izložba već sutra biti otvorena u Domu Vojske Ivanka Jevtović, Anica Medaković, direktorka Gradskog muzeja Vršac i Dragana Marković, glavna urednica izdavačke delatnosti MC „Odbrana“, koja je prezentovala izdavačku delatnost te ustanove.

Između dva sajma knjiga u Medija centru „Odbrana“ objavljeno je oko 70 naslova, od kojih će 25 biti predstavljeno na Sajmu knjiga. Na štandu Medija centra „Odbrana“ biće izloženo oko 500 naslova. U toku je rad na oko 100 novih naslova, koji su u nekoj od završnih faza nastajanja knjige. Iz ovogodišnje produkcije izdvajamo naslove koji prate značajne jubileje – sto godina srpskog vojnog vazduhoplovstva i sto godina Balkanskih ratova

Na konferenciji je posebno predstavljena akcija „Mesec knjige“ koja se od 1. do 28. oktobra održava u Domu vojske, od 21. do 28. oktobra na štandu MC „Odbrana“ na 57. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i u prodavnici „Vojna knjiga“.

Novinarima je danas omogućeno i da obiđu izložbene i salonske prostore Doma vojske, a prvi put mogli su vide i depo likovne zbirke Galerije Doma Vojske koji je nedavno potpuno renoviran. U depou se čuva više od 1.500 umetničkih dela nastalih uglavnom u drugoj polovini 20. veka.