Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2012.

Отворено Пето спортско првенство Војске Србије



У касарни „Рибница“ у Краљеву данас је отворено 5. спортско првенство Војске Србије, које ове године организује Копнена војска. Отварајући такмичење, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић подсетио је да је пре више од века официр српске војске Светомир Ђукић основао Српски олимпијски клуб и предводио прву олимпијску делегацију Србије на Петим олимпијским играма одржаним у Стокхолму.

- Први и најбољи јахачи, стрелци, мачеваоци, гимнастичари, тркачи, пливачи и веслачи у Краљевини Србији и Краљевини Југославији били су официри краљеве војске. Истакнути чланови соколских друштава у Србији били су, такође, официри – нагласио је генерал Диковић указујући да је Војска међу првим институцијама схватила значај редовног, организованог телесног вежбања, утичући тако на омасовљење бављења спортом.

И данас, како је истакао, у доба врхунског професионалног спорта који помера границе људских могућности и масовног аматерског бављења спортом, у Србији готово да нема маратона, такмичења у оријентационом кретању, падобранским скоковима и многим другим дисциплинама на којима не учествују припадници Војске.

- Учествујемо и на међународним војним такмичењима, на којима наши припадници остварују запажене резултате. Осим издржљивости, експлозивности и снаге, спорт развија такмичарски и тимски дух, упорност и пожртвованост, поштовање противника и спремност да се издрже сви напори, жељу за сталним доказивањем и жељу за победом. Све то краси и спортисту и војника, то су њихови заједнички именитељи – оценио је генерал Диковић додајући да је за сваког старешину и војника, било које војске на свету, веома значајна физичка спремност, а спортско првенство Војске Србије, како је истакао, одлична је прилика да се укаже на значај који се придаје физичким способностима и спорту.

Начелник Генералштаба је такмичарима пожелео успех и врхунске резултате, који ће допринети афирмацији и угледу јединица и Војске Србије у целини.

Током пет такмичарских дана, више од 400 такмичара Војске Србије и Министарства одбране, разврстаних у пет екипа, одмериће снаге у војном вишебоју, стрељаштву, оријентирингу, атлетици, одбојци, футсалу и џудоу.

На спортском првенству учествоваће екипе Генералштаба, Министарства одбране, Команде за обуку, ВиПВО, као и Копнене војске које ће се такмичити на борилиштима у Краљеву, Крагујевцу, Новом Пазару и Копаонику.
photoФОТОГАЛЕРИЈА