Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2012.

Otvoreno Peto sportsko prvenstvo Vojske Srbije



U kasarni „Ribnica“ u Kraljevu danas je otvoreno 5. sportsko prvenstvo Vojske Srbije, koje ove godine organizuje Kopnena vojska. Otvarajući takmičenje, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković podsetio je da je pre više od veka oficir srpske vojske Svetomir Đukić osnovao Srpski olimpijski klub i predvodio prvu olimpijsku delegaciju Srbije na Petim olimpijskim igrama održanim u Stokholmu.

- Prvi i najbolji jahači, strelci, mačevaoci, gimnastičari, trkači, plivači i veslači u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji bili su oficiri kraljeve vojske. Istaknuti članovi sokolskih društava u Srbiji bili su, takođe, oficiri – naglasio je general Diković ukazujući da je Vojska među prvim institucijama shvatila značaj redovnog, organizovanog telesnog vežbanja, utičući tako na omasovljenje bavljenja sportom.

I danas, kako je istakao, u doba vrhunskog profesionalnog sporta koji pomera granice ljudskih mogućnosti i masovnog amaterskog bavljenja sportom, u Srbiji gotovo da nema maratona, takmičenja u orijentacionom kretanju, padobranskim skokovima i mnogim drugim disciplinama na kojima ne učestvuju pripadnici Vojske.

- Učestvujemo i na međunarodnim vojnim takmičenjima, na kojima naši pripadnici ostvaruju zapažene rezultate. Osim izdržljivosti, eksplozivnosti i snage, sport razvija takmičarski i timski duh, upornost i požrtvovanost, poštovanje protivnika i spremnost da se izdrže svi napori, želju za stalnim dokazivanjem i želju za pobedom. Sve to krasi i sportistu i vojnika, to su njihovi zajednički imenitelji – ocenio je general Diković dodajući da je za svakog starešinu i vojnika, bilo koje vojske na svetu, veoma značajna fizička spremnost, a sportsko prvenstvo Vojske Srbije, kako je istakao, odlična je prilika da se ukaže na značaj koji se pridaje fizičkim sposobnostima i sportu.

Načelnik Generalštaba je takmičarima poželeo uspeh i vrhunske rezultate, koji će doprineti afirmaciji i ugledu jedinica i Vojske Srbije u celini.

Tokom pet takmičarskih dana, više od 400 takmičara Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, razvrstanih u pet ekipa, odmeriće snage u vojnom višeboju, streljaštvu, orijentiringu, atletici, odbojci, futsalu i džudou.

Na sportskom prvenstvu učestvovaće ekipe Generalštaba, Ministarstva odbrane, Komande za obuku, ViPVO, kao i Kopnene vojske koje će se takmičiti na borilištima u Kraljevu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kopaoniku.
photoFOTOGALERIJA