Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2012.

Светосавска свечаност у Војној гимназији



Војна гимназија у Београду данас је обележила школску славу - Савиндан, у част Светог Саве, утемељивача образовања и првог српског архиепископа.

Свечаности, коју професори и ђаци ове школе већ традиционално организују са ученицима Спортске гимназије, присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић, начелник Војне академије бригадни генерал Младен Вуруна са колегијумом, представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, представници Министарства просвете и спорта, ученици, грађани и гости.

Литургију је служио епископ хвостански Атанасије Ракита, а заменик директора Војне гимназије потпуковник Драган Јовановић и директорка Спортске гимназије Весна Муратовић Дробац су са присутнима преломили славски колач.

Епископ Атанасије, викар Патријарха српског, напоменуо је да су два најважнија процеса за успех како појединца, тако и целог народа чување и раст.

- Морамо чувати оно што смо наследили од предака, свој економски и биолошки потенцијал, али и духовно благо. Међутим, то није довољно. Неопходан је и раст. Народ мора да расте како би опстао и то је оно на шта нас подсећа овај свети дан, истакао је владика подсећајући да нас Свети Сава учи да ценимо и знање и врлину.

Потпуковник Јовановић позвао је ђаке, али и све присутне да усправно корачају путем који је поставио утемељивач школе и цркве.

- Светосавље нас обавезује да чувамо и развијамо праве људске вредности, онакве какве су красиле и самог Светитеља, рекао је Јовановић и истакао да само потпуно искрени, храбри, праведни и истрајни у речи и вери можемо да испунимо задатке који нам се повере.

У наставку свечаности, хор Војне гимназије извео је светосавску химну након чега су гости имали прилику да уживају у сценском приказу Светосавске академије који су заједнички приредили ученици ове две школе уз подршку својих професора.