Министарство одбране Републике Србије
 
25.01.2012.

Нови авион за Војску Србије



Министарство одбране је за потребе Војногеографског института набавило најсавременију дигиталну технолошку линију за аерофотограметријско снимање.

Комплет опреме чини ваздухоплов Piper Seneca V америчког произвођача Piper Aircraft, са интегрисаном дигиталном аерофотограметријском камером ADS80 швајцарског произвођача Leica Geosystems AG, као и припадајуће софтвере.

Инвестицијом вредном 2,7 милиона евра омогућавају се прикупљања и анализе геопросторних података у дигиталном облику по савременим стандардима земаља Европске уније. Тиме се стварају услови за развој и имплементацију географско-информационог система Републике Србије и формирање базе дигиталних геопросторних података за потребе Војске Србије.

Поред аерофото снимања, авион обезбеђује услове за специфичну обуку припадника ваздухопловства и превоз лица за потребе МО и ВС.

Значај увођења дигиталне технолошке линије за аерофото снимања је и поновно успостављање сопственог аерофотограметријског снимања тероторије Републике Србије која у Војногеографском институту има традицију од 1950. године. Тиме се ревитализује национална служба за аерофотограметријско снимање чиме се штеде буџетска средстава, јер се избегава скуп и дуготрајан процес услужног ангажмана страних фирми.

Подаци прикупљени овом опремом биће од користи систему одбране, али и другим, цивилним, корисницима у земљи. Опрема омогућава да се целокупна територија Републике Србије снима у стандардним циклусима од 3-5 година и тиме олакшава и убрзава израда урбанистичких планова свих општина и градова у Србији.

Дигитални геопросторни подаци биће од драгоцене користи свим будућим пројектантима аутопутева, нафтовода, гасовода и других инфрастуктурних објеката, што ће омогућити брз повраћај уложених средстава.

Авион је долетео на аеродром Батајница 24. јануара. У току је процедура царињења, након чега ће отпочети поступак пријема ваздухоплова од стране Комисије МО и ВС и процедура верификационих испитивања од стране Техничког опитног центра ради увођења авиона у наоружање ВС.
photoФОТОГАЛЕРИЈА