Министарство одбране Републике Србије
 
03.01.2012.

Повратак друге ротације српских мировњака из Либана



Припаднике Војске Србије који су чинили други контигент српских војника у мировној мисији Уједињених нација у Либану данас су на београдском аеродрому „Никола Тесла“ дочекали начелник Центра за мировне операције Генералштаба пуковник Јелесије Радивојевић, породице и пријатељи. Потпуковник Игор Шћепановић, мајори Стеван Рашета, Ивица Трајковић и Срђан Булатовић и капетан Славко Ђукић вратили су се у Србију после шест месеци боравка у Либану, где су били распоређени на дужностима штабних официра.

Према речима мајора Трајковића, српски тим је задовољан оствареним резултатима и показао се равноправним са оружаним снагама још тридесет и пет земаља које су учествовале у мисији. „Били смо распоређени у сектору Исток, где смо заједно са припадницима шпанских оружаних снага били задужени за обезбеђивање мира и да омогућимо либанској војци да успостави легитимну контролу над земљом, што и јесте основни задатак UNIFIL-ове мисије у тој земљи“, истакао је мајор Трајковић.

Потпуковник Игор Шћепановић, коме је ово после мисија у Источном Тимору и Либерији, треће учешће у мировној мисији, предводио је српски тим у Либану и обављао дужност укупне команде над контигентом, што подразумева дисциплинска питања, унутрушњу организацију и одржавање реда међу припадницима. Он је истакао да је мисија протекла мирно и без значајнијег угрожавања безбедности, мада је подизање тензије било приметно у последња два месеца боравка наших мировњака у тој западноазијској земљи.

„Упркос свему, мисију UNIFIL у Либану сви доживљавају као фактор стабилности у региону, и због тога се може рећи да није било значајније промене статуса безбедности. Трећа ротација српских војника у тој мисији јуче је и званично преузела дужност, и наставиће да извршава наменске задатке наредне пола године“, рекао је Шћепановић.

Начелник Центра за мировне операције оценио је учешће српске војске у мировним мисијама у Либану, али и у осталим регионима широм света као важан алат спољне политике Републике Србије и саставни део друге мисије Војске Србије. У мировним мисијама у Африци, на Блиском Истоку, Кипру и у Либану тренутно се налази 65 припадника наше војске, мада је, према речима пуковника Радивојевића, за следећу годину планирано знатно повећање броја учесника.

Мировна мисија Уједињених нација у Републици Либан установљена је 1978. године, а припадници Војске Србије у њој учествују од децембра 2010. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА